Från skolkoncern till skolminister för Edholm

Sveriges nya skolminister Lotta Edholm (L) säljer sina aktier och lämnar sin styrelseplats i Tellusgruppen, bekräftar friskolekoncernen. Nu får hon ansvar för just regler för friskolorna.

Skolminister Lotta Edholm (L) under en pressträff på tisdagen där tillträdande statsminister Ulf Kristersson presenterade den nya regeringen.

Skolminister Lotta Edholm (L) under en pressträff på tisdagen där tillträdande statsminister Ulf Kristersson presenterade den nya regeringen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2022-10-18 12:04

– Jag kommer naturligtvis att sälja aktierna nu omedelbart och avgå i styrelsen, säger Edholm till TT.

Edholm var under flera år skolborgarråd i Stockholm, ett uppdrag som hon lämnade 2020.

Sedan förra året är hon styrelseledamot för skolkoncernen Tellusgruppen som driver 25 förskolor och sju grundskolor, vilket flera medier rapporterat om.

Aktien rusade på börsen

Tellusgruppen skriver i ett pressmeddelande att Edholm kommer att avgå som styrelseledamot i och med ministerutnämningen. Koncernen bekräftar även att hon kommer att sälja sina 12 500 aktier i bolaget till ett värde av cirka 100 000 kronor.

Under tisdagen rusade Tellusgruppen på Stockholmsbörsen. Aktien hade vid stängning gått upp 10,7 procent.

Till Dagens Nyheter säger Lotta Edholm att hon inte har kunnat sälja aktierna förrän nu på grund av börsreglerna.

– Nej, det kan jag inte göra innan marknaden fick veta.

I regeringsförklaringen görs klart att friskolesystemet ska bevaras men förändras på flera punkter. Bland annat ska inte vinstutdelning vara tillåtet de första åren och kösystemet ska ändras så att fler än i dag har en verklig chans att få plats på en populär skola.

Ser inga problem

Edholms blivande chef, utbildningsministern och departementschefen Mats Persson (L), ser inga problem med att Edholm suttit i en friskolekoncerns styrelse.

– Tvärtom. När vi nu ska genomföra de här förändringarna som innebär begränsningar för friskolorna är det ju en styrka att ha en skolminister som vet hur friskolevärlden fungerar, säger Persson.

– Vi vill ju se till att barn och föräldrar kan välja skola, den rätten värnar vi om samtidigt som vi behöver styra upp systemet så att det blir mer rättvist.

Edholm är också knuten till en konsultbyrå som arbetar med påverkan och kontakter mellan politik och näringsliv. Byrån erbjuder bland annat myndigheter hjälp med att införa och utveckla system för valfrihet i offentlig verksamhet, men också stöd om hur oseriösa aktörer kan hållas borta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!