Regeringen lägger fram ett förslag för att öka insynen i skolornas ekonomi.
Enligt skolminister Lotta Edholm är det viktigt att elever och föräldrar kan jämföra hur olika skolor prioriterar vad de lägger sina pengar på.
– Det ska vara självklart att kunna se hur mycket pengar en skola satsar på lärare, böcker, skolbibliotek och lokaler, säger hon och fortsätter:
– Utöver det finns det ett intresse för allmänheten att se hur pengarna går, det här gör att det också blir mycket enklare att se till exempel vinstuttag eller om medel lämnar en verksamhet. Förslaget gör det också enklare att jämföra olika kommunala skolor.
Satsar 57 miljoner
Förslaget innebär att Skolverket, utöver den skolinformation som redan samlas in, också ska ta in uppgifter om intäkter och kostnader för enskilda skolor.
– Det är otroligt viktigt för att säkra framförallt föräldrars och elevers rätt till en fullständig information när de väljer skola, säger Lotta Edholm.
Regeringen avsätter 56,5 miljoner kronor i budgeten för 2024 för att Skolverket, Skolinspektionen, SCB och kommunerna ska kunna genomföra förslaget.
Bestämmelserna kring vilka uppgifter skolor ska redovisa och vem som ska ansvara för statistikinsamlingen har utretts under en längre tid.
Hur mycket insyn som allmänheten ska ha i friskolornas verksamhet blev extra komplicerat när SCB för några år sedan kom fram till att alla uppgifter om friskolor, inklusive om betygssnitt och andel behöriga lärare, går under statistiksekretessen.
Skolverket tar över från SCB
Sedan SCB:s beslut har temporära regler med vissa undantag från sekretessen införts, men de går ut den 1 januari 2026.
Regeringen föreslår nu också att Skolverket helt ska ta över insamlingen av skolinformation från SCB när de tillfälliga reglerna går ut.
– Nu löser vi det problemet en gång för alla, säger Lotta Edholm.
Exakt när förslaget kan vara fullt utrullat är enligt henne för tidigt att svara på eftersom det är under beredning.