"Fullt möjligt" att MP lämnar regeringen

Många frågor har splittrat Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Men efter sju år regerar de fortfarande ihop. Kan förhandlingarna om skog och strandskydd få samarbetet att bryta samman? –Det är fullt teoretiskt möjligt, säger statsvetaren Niklas Bolin.

Miljöpartiet har suttit i regering med Socialdemokraterna i sju år.

Miljöpartiet har suttit i regering med Socialdemokraterna i sju år.

Foto: Christine Olsson/TT

Politik2021-10-15 06:00

Miljöpartister från hela landet samlas i dag för en digital kongress.

Hundratals motioner ska avhandlas, politiska program antas och en ny partistyrelse tillsättas.

Samtidigt förhandlar Miljöpartiet och Socialdemokraterna just nu med Centern i de för MP känsliga frågorna äganderätten till skog och strandskyddet.

Regeringen lär behöva både Centern och Vänsterpartiets stöd för att få igenom sin budget i riksdagen. Lagförslag om skog och strandskydd ska lämnas senast i november och december.

Inför MP-kongressen har inga motioner lämnats in som tar upp strandskyddsfrågan. Anledningen beskrivs enligt personer inom partiet vara att partiledningen är tydlig med var den står.

Desto fler är förslagen om skogen. En motion om att lagstifta om att skydda 25 procent av Sveriges skogsmark före 2028 får stöd av ett fyrtiotal medlemmar, Grön ungdom och riksdagsledamoten Rebecka Le Moine.

"Kan inte lägga sig platt"

Niklas Bolin, statsvetare vid Mittuniversitetet, beskriver frågorna som så viktiga för MP att det är möjligt att partiet lämnar regeringen beroende på hur förhandlingarna faller ut.

– Det är fullt teoretiskt möjligt. Man kan inte lägga sig platt. Man måste göra det troligt att man kan sätta de här hotet i verket om man inte får som man vill.

Grön ungdoms ena språkrör Aida Badeli har i en intervju med Dagens Nyheter sagt att MP måste ha röda linjer, och skogsfrågan är en sådan. Språkröret Märta Stenevi har tidigare också uttryckt, i mer vaga termer, att om politiken inte går i rätt riktning är man alltid beredd att lämna regeringen.

– Det finns säkert folk i partiet som tycker att man har gått för långt i kompromissandet och därmed skulle välkomna det, som Badeli i ungdomsförbundet. Men jag tror inte man har jättemycket att vinna på agerandet väljarmässigt, säger Niklas Bolin och fortsätter:

– Det är snarare om man skulle befinna sig i opposition under tid och kan bygga upp sin politik och stå för något tydligt miljöpartistiskt, det är där vinsten ligger.

TT: Hur mycket skada har Miljöpartiet tagit av att sitta i regering?

– Ganska mycket skulle jag trots allt säga. Alla minns de första två åren som väldigt turbulenta, av olika skäl. Både på grund av en flyktingkris som var svår för partiet att hantera, men också mycket interna problem, som gjorde att man nog fick en rejäl förtroendesmäll som jag tror man fortfarande brottas lite med.

Vill ha en lösning

De båda språkrören Märta Stenevi och Per Bolund framhåller att Miljöpartiet får mest genomslag för sin klimat- och miljöpolitik i regeringsställning. Niklas Bolin anser att det stämmer – partiet har haft en tydlig påverkan under sina sju år vid makten med S.

– Jag tycker ändå man kan ha i åtanke att nu har man styrt tillsammans i sju år och någonstans så skapas en typ av förtroende för varandra och ett sätt att samarbeta och kompromissa. Jag tycker mig också se att både Stenevi och Bolund varit ganska tydliga med att de tror att det här kommer lösa sig.

Inget av språkrören delar heller Aida Badelis vilja om att MP borde gå i opposition.

– Nej, jag ser att världen och Sverige behöver mer grön politik och jag är otroligt stolt över att vi lyckats genomdriva så mycket kraftfull miljö- och klimatpolitik. Det är ju genom vår politik som den gröna industrirevolutionen nu sker och elektrifieringen av transporterna kommer och det vill vi fortsätta jobba för. Det gör man bäst i regeringsställning, säger Per Bolund.

TT: Men ni måste väl växa som parti också?

– Ja, det måste vi göra och där är jag övertygad om att människor nu när vi ser effekterna av klimatkrisen och av grön politik i form av ett land som faktiskt på många sätt fungerar bättre, nya industrisatsningar, nya energisatsningar, nya transportsatsningar, kommer vilja ha mer grön politik.

Fakta: Miljöpartiets senaste valresultat

Miljöpartiets senaste valresultat, siffrorna gäller riksdagsvalen.

2018: 4,4 procent

2014: 6,9 procent

2010: 7,3 procent

2006: 5,2 procent

2002: 4,7 procent


Fakta: Miljöpartiets kongress

Miljöpartiet håller kongress vartannat år.

Kongressen 2021 pågår 15–17 oktober. Den hålls digitalt med anledning av coronapandemin.

Cirka 440 motioner och partistyrelsens propositioner ska behandlas. Propositionen "Nya ställningstaganden - program för social rättvisa" får en egen debatt. En annan proposition är ett politiskt handlingsprogram för nästa mandatperiod.

Partiet ska dessutom genomföra val till partistyrelse, och uppmärksamma att det blivit 40 år.

Källa: Miljöpartiet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!