GÄr vidare med plikt om att anmÀla papperslösa

Regeringen backar inte trots kritik – ett förslag om att tvinga lĂ€rare, vĂ„rdpersonal och socialarbetare att anmĂ€la papperslösa ska fram. En utredning tillsĂ€tts "inom kort", enligt migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). Arkivbild.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). Arkivbild.

Foto: Caisa Rasmussen/TT

Politik2023-05-25 17:32

– Det finns mĂ„lkonflikter och jag förstĂ„r att det finns yrkesgrupper som tycker att det strider mot etik, sĂ€ger hon till TT och tillĂ€gger:

– Men jag vill betona hur oerhört viktigt det Ă€r att vi har ett offentligt Sverige som drar Ă„t samma hĂ„ll, dĂ€r alla bidrar till att vi sĂ„ lĂ„ngt möjligt verkstĂ€ller meddelade beslut och domar.

Det handlar enligt ministern om att de resurser som finns ska gÄ till de som har skyddsskÀl, inte personer som har fÄtt avslag pÄ sin asylansökan eller utan legal grund vistas i landet.

Inte angiveri

I en minidebatt under riksdagens frÄgestund frÄgade Lorena Delgado Varas (V) om det inte vore lika bra för regeringen att slÀnga tankarna pÄ förslaget i papperskorgen.

Hon konstaterade att en rad företrÀdare för, och enskilda anstÀllda i, kommuner, regioner och myndigheter samt i vÄrden, skolan och omsorgen har flaggat för att de aldrig kommer att Àgna sig Ät det som mÄnga av dem kallar angiveri. Regeringen och Sverigedemokraterna kallar det en plikt att anmÀla eller informera om papperslösa.

– Jag vill Ă„ det starkaste ta avstĂ„nd frĂ„n uttrycket angiverilag, det hĂ€r handlar om offentliganstĂ€llda i sin tjĂ€nst, sade Malmer Stenergard i debatten med Delgado Varas.

Ministern sÀger att utredningen ska tillsÀttas inom kort, det Àr i alla fall ambitionen.

Utreda undantag

Hon sÀger ocksÄ att utredaren ska fÄ i uppdrag att övervÀga om det behövs undantag.

– Vi Ă€r överens mellan Tidöpartierna att vi ska utreda om det finns situationer som skulle strida mot ömmande vĂ€rden, sĂ„som i vĂ„rden till exempel, sĂ€ger Malmer Stenergard.

Det blir en ganska omfattande uppgift att undersöka undantag, enligt henne och hon vill inte ge sig in i vad det skulle kunna handla om. Men hon sÀger ÀndÄ att det skulle kunna vara i lÀgen med livsupphÄllande vÄrd.

Men inte för det bredare "vÄrd som inte kan anstÄ".

Hon vill inte resonera i frÄgan om det skulle finnas skÀl för undantag i skolan.

Fakta: Informationsplikten och Tidövtalet

I Tidöavtalet mellan regeringspartierna M, KD och L samt samarbetspartiet Sverigedemokraterna, tas informationsplikten upp:

"Kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten nÀr de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstÄnd.

Det innebÀr att myndigheter som en person kan komma i kontakt med fÄr ett ansvar för att sÀkerstÀlla personens lagliga rÀtt att vistas i Sverige.

Genom informationsplikten ska möjligheterna att leva i landet utan tillstÄnd försvÄras.

Det kan finnas situationer dÀr en anmÀlan skulle strida mot ömmande vÀrden, till exempel i sjukvÄrden. Undantag frÄn informationsplikten behöver dÀrför utredas nÀrmare."

KÀlla: Tidöavtalet

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!