Godkänd svenska krav för rätt att stanna

Det ska krävas godkänt i prov i svenska och samhällskunskap för vuxna för att få permanent uppehållstillstånd. Men systemet kan börja gälla först 2027, enligt regeringens utredare.
–Det är frustrerande, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). Arkivbild.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). Arkivbild.

Foto: Lars Schröder/TT

Politik2023-05-29 09:38

Hårdare krav väntar för den som vill ha permanent uppehållstillstånd i Sverige.

I en utredning som nu lämnas till regeringen föreslås att personer måste klara två prov, ett i svenska och ett i samhällskunskap, för att få stanna i Sverige.

Maria Malmer Stenergard välkomnar utredningen och framhåller att liknande kunskapskrav redan finns i en rad andra europeiska länder. Däremot anser hon att det är "frustrerande" att systemet kan börja gälla först 2027, enligt utredarens förslag.

– Vi får vi titta närmare på detta och där är det en balans mellan att gå snabbt fram och ha god kvalitet, säger hon.

Vill utmönstra

Frågan är också vilka grupper som egentligen kommer att omfattas av kraven när de så småningom införs. Regeringen och SD har meddelat att de vill utmönstra permanenta uppehållstillstånd. Det gäller dock bara för dem som söker asyl, enligt migrationsministern.

– Det kan fortfarande finnas en period innan det regelverket är på plats då det är aktuellt att ställa de här kraven, och sedan kommer det att finnas kategorier därutöver, där permanenta uppehållstillstånd inte ska utmönstras, säger Maria Malmer Stenergard.

Det handlar till exempel om arbetskraftsinvandrare och studerande, enligt Malmer Stenergard.

– Även där tycker vi att det är viktigt att om man vill vistas här permanent ska man också behärska det svenska språket någorlunda.

Tar tid att utveckla prov

Att det dröjer så länge med att få systemet på plats förklarar utredaren, kammar­rättsrådet Fredrik Fries, med att det tar tid att ta fram och utveckla prov.

– Dels att ta fram provet men även att göra en utprovning av de olika frågorna och uppgifterna med lämpliga testgrupper, säger Fries.

Hans förslag är att svenskaprovet ska ske i form av hörförståelse, det vill säga att lyssna och förstå en viss nivå av svenska på nivå A2, enligt en europeisk norm för språkkunskaper. Men det kommer också att krävas kunskaper i att läsa svenska eftersom provet i samhällskunskap ska vara skriftligt.

Det ska kosta 700 kronor att göra vardera proven. Den som inte klarar godkänt har möjlighet att göra om det en eller flera gånger. Trafikverket ska ansvara för genomförandet.

Fakta: Nya kunskapskrav för permanent uppehållstillstånd

Vem omfattas? Den som fyllt 18 år, men det finns flera undantag, bland annat för pensionärer, kvotflyktingar och personer med funktionsnedsättningar.

Hur ska provet göras? Digitalt och i två delar, en med svenska hörförståelse, och en skriftlig del för samhällskunskap.

Vad är det för kunskapskrav? I svenska nivå A2 ("nybörjarnivå"), och i samhällskunskap sådant som att bo i Sverige, individens rättigheter och skyldigheter, att bilda familj, påverka, vårda sin hälsa och åldras.

Förslaget är att systemet ska träda i kraft den 1 juli 2027.

Källa: SOU 2023:25

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!