Göteborg vill skrota aktivt skolval

Hundratals placeringar blev fel när Göteborgs skolelever skulle placeras ut i sina nya klasser till hösten.

Det aktiva skolvalet i Göteborg har bara funnits sedan 2019, nu har kommunstyrelsen dock röstat för att avveckla det. Arkivbild.

Det aktiva skolvalet i Göteborg har bara funnits sedan 2019, nu har kommunstyrelsen dock röstat för att avveckla det. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2020-08-19 15:30

Nu vill kommunstyrelsen att det inte längre ska vara obligatoriskt att välja skola, rapporterar bland andra Göteborgs-Posten.

Skolvalskaoset har drabbat barn som ska börja i förskoleklass, årskurs 4 eller årskurs 7. När placeringarna blev klara i våras hade vissa elever ryckts upp från sina klasser, andra fått lång resväg från hemmet. Ett rekordstort antal beslut har överklagats.

En intern granskning har bland annat pekat ut ett felanvänt nytt it-stöd som orsak till problemen. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Demokraterna har nu dock drivit igenom en avveckling av det aktiva skolvalet.

Om kommunfullmäktige går på samma linje ska det framöver inte längre vara obligatoriskt att välja skola, även om det fria skolvalet ska finnas kvar.

Enligt GP kan avvecklingen dock falla på att en statlig utredning föreslagit att alla föräldrar ska göra ett aktivt skolval åt sina barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!