I slutet av valrörelsen avslöjade TV4:s granskande program Kalla fakta att fem av riksdagens partier hade resonerat, mer eller mindre uttalat, om hur reglerna för att ta emot bidrag till partiarbetet kunde rundas. Företagare som programmet samarbetade med tog kontakt med samtliga åtta riksdagens åtta partier för att diskutera möjligheter att donera en större summa pengar, men anonymt.
Tre sade nej
Tre partier gjorde direkt klart att det personerna föreslog inte var lagligt och tackade nej. Det var Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet.
Men de fem övriga – Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och dess ungdomsförbund SSU samt Liberalerna gav sig in i resonemang och träffar med personer som agerade givare. Det handlade om olika upplägg som kunde göra det möjligt för partierna att ta emot större anonyma bidrag, till exempel genom att dela upp dem många mindre bidrag eller i andra namn än den verklige givarens.
Kammarkollegiets uppgift är att ta emot partiernas redovisningar av intäkter och lägga upp dem på en hemsida. Meningen är att allmänheten ska kunna se hur partierna får sina intäkter, det vill säga hur de betalar sin verksamhet.
Kammarkollegiet ska även ha tillsyn över hur partierna tar emot och använder pengar. Men myndigheten understryker att dess tillsynsansvar är att se som "ytterst begränsat".
Efter TV4:s avslöjande och en anmälan från Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar inledde kollegiet en granskning av de fem partiernas handlande. Nu har myndigheten beslutat att avskriva samtliga ärenden. Uppgifterna om brott mot reglerna har inte kunnat beläggas.
Inget konkret
"Det finns inga konkreta uppgifter i programmet om att något parti brutit mot bestämmelserna i insynslagen. Några sådana uppgifter har inte heller kommit fram efter vår tillsyn. Kammarkollegiet bedömer därför att det inte finns skäl att vidta ytterligare åtgärder" säger Gunnar Larsson, generaldirektör för Kammarkollegiet, i ett pressmeddelande.
Tre av partierna har dock sagt att företrädare för dem och därmed partiet har agerat olämpligt, det gäller Liberalerna, Moderaterna och Socialdemokraterna. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna anser sig inte ha gjort några fel.