"Gripen är väl anpassat för kriget"

Regeringens besked i dag ökar sannolikheten att Sverige skickar Jas Gripen-flyg till Ukraina, enligt försvarsexperten Arash Heydarian Pashakhanlou.
–Gripen är väldigt väl anpassat för kriget, säger han.

Jas 39 Gripen, tillverkat av Saab, men med bland annat amerikanska komponenter.

Jas 39 Gripen, tillverkat av Saab, men med bland annat amerikanska komponenter.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2023-10-06 11:54

Regeringen meddelar på morgonen att man ska utreda förutsättningarna för att skicka Gripen-stridsflyg till Ukraina alternativt hur landet ska få ytterligare luftstöd via den så kallade F-16-koalitionen.

– Det är ett världsledande flygplan, fjärde generationen är en av världens absolut bästa, någonting att vara stolta över, och som skulle göra stor nytta i Ukraina, sade Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson på en pressträff tillsammans med försvarsministern.

Utredningen pågår till den 6 november men en förutsättning för att det ska bli aktuellt att avvara Jas Gripen är att Sverige är Natomedlem.

Sverige inte först

Arash Heydarian Pashakhanlou, docent i krigsvetenskap på Försvarshögskolan, anser att utredningen ökar sannolikheten för att Sverige skickar stridsflyg.

– Vi har sett en generell trend under kriget att Sverige har inte varit först ut med att skicka olika vapensystem, andra länder har varit först och sedan har Sverige kommit efter.

Norge, Nederländerna, Danmark har sedan tidigare meddelat att de skickar F-16-plan till landet.

– Nu när F-16 beslutats ska skickas så ökar sannolikheten att Sverige kommer över den tröskeln, säger Heydarian Pashakhanlou.

Det svenska flyget är väl anpassat för kriget, framhåller han.

– Gripen har massor av olika egenskaper som är bra för Ukraina, det går snabbt att få upp den i luften och den har korta landnings- och startbanor.

Vill ej riskera säkerhet

Samtidigt har inte Sverige jättemånga, runt ett 90-tal plan även om det exakta antalet hålls hemligt. Ukraina skulle också behöva lära sig flera olika system, vilket är en utmaning.

USA är också en viktig faktor att väga in, flera delar i planet är amerikanska, och man måste sannolikt komma överens med Natoländerna så att de tar ett större ansvar för luftrummet över Sverige.

– Sverige kommer inte att vilja uppoffra sin egen säkerhet.

Överbefälhavare Micael Bydéns råd till politikerna väger också tungt.

– Om ÖB skulle säga blankt nej, då blir det svårare för politikerna att säga ja. Självklart väger ÖB:s råd tungt men i slutändan är det en politisk fråga, säger Heydarian Pashakhanlou.

Om Sverige skulle besluta sig för att skicka Gripenflyg så skulle det mer troligt handla om de äldre versionerna C/D än E, som är toppmodern, resonerar Arash Heydarian Pashakhanlou. I planen ingår avancerad teknik som man inte vill ska komma i ryska händer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!