Gripenplan kan komma att skickas till Ukraina

Regeringen tar ett nytt steg som kan leda till att Sverige ger Gripenplan till Ukraina. Den möjligheten ska nu analyseras av Försvarsmakten.

Försvarsminister Pål Jonson (M). Arkivbild.

Försvarsminister Pål Jonson (M). Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Politik2023-10-06 08:51

Beskedet lämnades av försvarsminister Pål Jonson (M) när han presenterade Sveriges 14:e militära stödpaket till Ukraina på en pressträff.

– Det är av avgörande betydelse att Ryssland inte får luftherravälde i det kriget, säger han.

– Vår principiella inställning är att vi anser att det är viktigt att Ukraina får stridsflyg.

Regeringen har nu beslutat att formellt ge Försvarets materielverk och Försvarsmakten i uppdrag att utvärdera förutsättningarna för att bidra till Ukraina på stridsflygområdet. Analysen ska vara klar 6 november.

Natomedlemskap krävs

Det är ytterligare ett steg mot att skicka Gripenplan till Ukraina. En "orienteringsutbildning" med ukrainska piloter och markpersonal har genomförts för att Ukraina ska få pröva på Gripensystemet.

Jonson nämner att Sverige kan bidra till att stärka Ukrainas flygstridskrafter på flera sätt. Ett är att donera Gripenplan, ett annat att exportera planen.

Om Sverige inte anses kunna undvara några plan så kan Sverige engagera sig mer i den internationella F-16-koalitionen där ett 15-tal länder arbetar för att förse Ukraina med amerikanska F-16-plan.

För att Sverige ska kunna avstå från Gripenplan så behöver Sverige vara medlem i Nato, enligt regeringen.

– Vår bedömningen är att vi behöver ingå i försvarsalliansens försvarsplanering och omfattas av Natos försvarsgarantier, säger Jonson.

– Stridsflygsystemet är så centralt för att kunna upprätthålla vår suveränitet.

Liberalernas och Kristdemokraternas försvarspolitiska talespersoner, som också deltog på pressträffen, anser att Gripen skulle göra stor nytta i Ukraina.

– Jag tycker att Sverige ska bidra med detta, men det förutsätter förstås att det finns en rimlig bedömning kring vår egen säkerhet, säger Anna Starbrink (L).

Nytt stödpaket

Det nya militära stödpaket som presenterades på fredagen är värt 2,2 miljarder kronor.

Den största delen i det nya paketet utgörs av 155 millimeters artilleriammunition, vilket står högt på Ukrainas önskelista.

En annan stor del utgörs av ammunition och reservdelar till vapensystem som Sverige redan skickat till Ukraina. Det handlar framförallt om stridsfordon 90. Paketet innehåller också satellitkommunikationsutrustning och infanteriutrustning. Även utbildningsinsatser ingår.

– Försvarsmakten bedömer att man kan undvara materialet under en begränsad tid, säger Jonson.

– Vi har förberedelse för att det blir ett långt krig, därför behöver vi utforma vårt stöd långsiktigt och hållbart.

Det sammanlagda värdet av de nu 14 militära stödpaketen uppgår till 22 miljarder kronor. Jonson pekar på riskerna om Ryssland skulle vinna kriget mot Ukraina.

– Det vore farligare att inte stötta Ukraina än att göra det, säger Jonson.

Sveriges 14:e stödpaket

Sveriges 14:e stödpaket till Ukraina uppgår till 2,2 miljarder kronor.

1,7 miljarder är militärt materiel och resterande utbildningsinsatser.

I paketet ingår:

155 millimeters artilleriammunition.

Ammunition och reservdelar till vapensystem som Sverige redan skickat till Ukraina. Det handlar framförallt om stridsfordon 90.

Kommunikationsutrustning med abonnemang som löser samband över längre avstånd via satellit.

Infanterimateriel och grupputrustning, som skyddsvästar, automatkarbiner, mörkersikten, terrängfordon och vinterutrustning.

Utbildningsinsatser förlängs: deltagande i Interflex där ukrainska soldater utbildas i Storbritannien och deltagande i minröjningsutbildning i Litauen.

Sedan tidigare har Sverige skickat militärt stöd för över 20 miljarder kronor.

Källa: Regeringskansliet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!