Haavisto om Nato: Vårt mål har inte ändrats

Trots envisa uppgifter om att Finland är redo att gå före in i Nato, om den svenska Natoprocessen kör fast, så viker inte Finlands utrikesminister Pekka Haavisto från linjen att det är hand i hand in i Nato som gäller.
–Det målet har inte förändrats, säger han.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och hans svenska kollega Tobias Billström (M) deltar på den årliga utrikespolitiska konferensen på Hanaholmen strax utanför Helsingfors.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och hans svenska kollega Tobias Billström (M) deltar på den årliga utrikespolitiska konferensen på Hanaholmen strax utanför Helsingfors.

Foto: Antti Hämäläinen/AP/TT

Politik2023-02-07 10:18

– Det är en enorm fördel om både Sverige och Finland går med tillsammans i Nato och det är vårt mål. Det målet har inte förändrats, säger Pekka Haavisto på en pressträff tillsammans med utrikesminister Tobias Billström (M) i Helsingfors.

– Det har varit vårt budskap till alla våra Natopartners, inklusive Ungern och Turkiet.

Ingen plan B

Än en gång måste Haavisto försäkra att Finland inte har en plan B om den turkiska ratificeringen av Sveriges Natoansökan skulle dra ut på tiden. Något som skulle göra att även Finland måste vänta på att bli Natomedlem, eftersom man ansökt tillsammans med Sverige.

Den här gången är det uppgifter i den finländska tidningen Iltalehti som gör att nästan alla frågor på pressträffen handlar om vad Finland tänker göra om landets Natoansökan får grönt ljus, men inte Sveriges. Tidningen skriver med hänvisning till utrikes- och säkerhetspolitiska källor att Finland då är redo att gå före in i Nato, utan Sverige. Finlands läge med en 1 300 kilometer lång gräns till Ryssland gör situationen mer akut där.

Enligt tidningen ska Finland och Turkiet ha nått en överenskommelse redan före jul. Då sades att Turkiet inte har några problem med Finland.

Öppnar dörren

Men den officiella versionen är fortfarande att Finland och Sverige ska hålla ihop och ta steget in i Nato samtidigt.

Pekka Haavisto säger att Natos toppmöte i Vilnius i juli är en viktig milstolpe för båda ländernas Natoprocess.

– Det ger Nato en möjlighet att säga att open-door-policyn fungerar och att våra två länder nu är medlemmar efter en process på ett år, säger Haavisto.

Han konstaterar att det turkiska valet, med en första valomgång i mitten av maj, påverkar tidtabellen och gör att tiden är knapp.

– Vi vet att det är ett mycket kort tidsfönster efter valet och före toppmötet i Vilnius, men den tiden kommer förstås att användas för ratificeringen. Det är vår plan, säger Haavisto.

Viktig pusselbit

Tobias Billström framhåller att den nya svenska lagen som ska förbjuda deltagande i terrororganisationer, och som väntas träda i kraft i juni, är en viktig pusselbit.

– Vi är övertygade om att med de konkreta steg som tas med den här svenska lagstiftningen, så kommer Turkiet att ha förutsättningar att ratificera även den svenska ansökan innan Natotoppmötet i Vilnius, säger Billström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!