Under juldagsmorgonen landade det 2 000 sidor långa, och i fler år förhandlade, handelsavtalet mellan EU och Storbritannien på utrikesdepartementet.
– Det är en process där man först måste se de stora dragen för att sedan beta sig igenom resten. Det här är ett viktigt arbete som vi har kort om tid att analysera, säger Hallberg innan hon poängterar det hon tycker är positivt – att det nu finns ett avtal med ett tull- och kvotfritt samarbete.
Viktig handelspartner
Storbritannien är en av Sveriges viktigaste handelspartner och omkring 66 000 jobb i Sverige finns till följd av export till landet, enligt Svenskt näringsliv. Svenska företag har uttryckt farhågor om hur en brexit skulle se ut och under det gångna året har handeln mellan länderna minskat med det dubbla jämfört med övriga EU. Bortsett från pandemins effekter anser Hallberg att det handlat om osäkerheten om brexit.
– Det mest negativa för företag och näringslivet är ovisshet.
En ovisshet hon nu menar ska vara borta. Men trots att avtalet innefattar ett tull- och kvotfritt samarbete så varnar Hallberg för att det kommer att bli förändringar.
– Man kan inte luta sig tillbaka och tro att det kommer att vara som det alltid varit. De kliver ut från den inre marknaden, säger hon.
Hallberg tillägger att de flesta stora företag som är vana med att handla med ett tredje land är väl förberedda för detta, men hon uttrycker samtidigt en oro för de allra minsta företagen.
Arbeta i mellandagarna
– Jag vill inte förstora upp det på lång sikt. Men på kort sikt vill jag höja ett varningens finger för dem som inte förberett sig. Det måste de göra nu i mellandagarna.
Hallberg säger att hon helst inte hade sett någon brexit över huvud taget men att det är väldigt glädjande att de nu är i mål och att man nu måste gå vidare.
– Jag tror att efter att man har vant sig vid det här så kan vi utveckla våra relationer. Nu har vi en plattform, säger Anna Hallberg.