Anmälningarna mot olika statsråd i regeringen har handlat om allt från skolministerns aktieinnehav till varför regeringen inte levererar artillerisystemet Archer till Ukraina.
Även hur slopandet av elbilsbonusen gick till och statsministerns uttalande om att S-regeringen uteslöt elprisstöd till norra Sverige, blir föremål för konstitutionsutskottets granskning efter anmälningar från S.
– De här anmälningarna kommer att vara viktiga för oss, de kommer att vara viktiga för svenska folket, säger Lena Hallengren, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.
Vara varsamma
I en intervju efter valförlusten sade hon att partiet kommer att vara varsamt med anmälningar till KU – men hittills har man alltså gjort sju anmälningar på åtta veckor.
– Jag sade att vi skulle vara varsamma, men vi har en regering som är ovarsam med sanningen, säger hon.
– Vi kommer att fortsätta anmäla rena lögner.
Hallengren anser att det har funnits fler uttalanden som skulle kunna ha granskats av konstitutionsutskottet, som man inte anmält. Som exempel tar hon att arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) sagt att Sverige har rekordhöga arbetslöshetssiffror.
– Det finns många tillfällen som vi kan peka på då man har högre arbetslöshet, säger Hallengren.
Johan Pehrson skriver i en kommentar till TT att arbetslösheten i Sverige uppgick till 8,8 procent under 2021, enligt SCB.
"Det är den högsta redovisade nivån i den serie som SCB har publicerat sedan 2006. Trots mål om Europas lägsta arbetslöshet lämnade Socialdemokraterna efter sig den fjärde högsta arbetslöshetsnivån i EU."
– Det som vi tycker kännetecknar flera av de här anmälningarna är en valrörelseretorik som finns kvar. Det börjar bli dags att lägga den åt sidan, säger Lena Hallengren.
"Ganska bra läge"
Det var åtta år sedan Socialdemokraterna var i opposition senast.
En utmaning nu är hur man ska granska Sverigedemokraternas inflytande över regeringen, då SD inte ingår i den men samarbetar med den. SD sitter på våningarna fem och sex, precis ovanför S i ledamotshuset i Gamla stan.
– De har satt sig i ett ganska bra läge, säger Lena Hallengren och beskriver att granskningen kommer att ta en annan form när riksdagens kontrollfunktioner inte är en framkomlig väg.
För Socialdemokraterna i opposition kommer tyngden att ligga på samma områden som i valrörelsen: välfärd, klimat och segregation.
Hon kan inte svara på frågan om det är Moderaterna eller Sverigedemokraterna som är S huvudmotståndare.
– Vi har flera motståndare, men det är ingen tvekan om att Sverigedemokraterna är en motståndare som också siktar in sig på att inte bara vara näst störst utan de ska också bli största parti.