Hallengren: Vi har hanterat pandemin rimligt

Fel har säkert gjorts under två års konstant pandemihantering, enligt socialminister Lena Hallengren (S)
–Men jag tycker att vi har hanterat och tagit oss igenom krisen på ett sätt som känns rimligt, säger hon till TT.

Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.

Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Politik2022-02-19 07:33

Vad domen i Coronakommissionens slutrapport den 25 februari kommer att vara har hon ingen vetskap om, säger hon. Hon är dock inte orolig.

– Jag förväntar mig en rapport och resultat som hjälper oss. Vi har gjort mycket redan när det handlar om att se över lagstiftning och tillsätta utredningar, säger Lena Hallengren om resultaten av kommissionens två delbetänkanden.

Kuppade pressträff

Lena Hallengren tog till och med helt över inledningen av kommissionens första presskonferens före jul 2020 för att meddela att regeringen nu skulle låta utreda en ny äldreomsorgslag. Då hade kommissionens ordförande Mats Melin inte ens fått börja presentera den svidande kritiken om misslyckandet i att skydda äldreomsorgen mot smitta.

Tidigare har hon och andra hållit med om att testning i stor skala kom igång för sent våren 2020 och att det var ett misslyckande att smittan spreds så mycket och med så dödligt resultat i äldreomsorgen.

Men det finns också saker att, enligt henne, se lite ljusare på nu. Det handlar om hur Sverige som helhet har kommit ur krisen jämfört med länder som haft hårda nedstängningar. Det märkte hon vid ett EU-möte med kollegor från andra länder i Frankrike häromveckan.

Är stolt

– Sverige är ett land man tittar på när det handlar om att kanske inte få samma långsiktiga hälsokonsekvenser som andra och vad vi gjort för att människor ändå ska uppleva en större frihet än i andra länder under pandemin. Det känner jag mig väldigt stolt över.

Det svåraste under pandemin har varit att hålla en balans mellan åtgärder och perspektiv där det långsiktiga har varit viktigast. Det har handlat om folkhälsa och om att människor ska orka hålla i rekommendationer och restriktioner, hålla ut.

– Men också att vi inte ska ha strängare och mer ingripande åtgärder än nödvändigt. Den balansen har vi försökt hålla.

Folkhälsomyndighetens nu avgångne generaldirektör Johan Carlson sa tidigt i pandemin i en intervju i Dagens Nyheter att "facit inte är antalet människor som dör av coronaviruset". Facit är vad virusutbrottet får för effekter på folkhälsan på fyra, fem års sikt.

– Jag är alldeles övertygad om att vi kommer bättre ut i det avseendet än länder som har stängt ner, som har stängt skolor, som har begränsat barn och ungas möjligheter till rörelse, friluftsliv och umgänge, säger socialministern.

Håller inte med

Inför slutrapporten hamnade Coronakommissionen och regeringen i strid över dokumentation som kommissionen begärt. Det har lett till flera KU-anmälningar om "mörkning" från oppositionen.

Lena Hallengren håller inte med om att det skulle ha varit bråk.

– Jag förstår att det är en rolig bild att måla upp, men jag tycker att den har fått väldigt märkliga proportioner, säger hon.

– Kommissionen har fått så otroligt mycket material, och löpande. Vad de sedan far efter och vad det är för specifik information har regeringskansliet försökt att hantera med kommissionen, säger Hallengren.

Hon understryker att det är regeringskansliets jurister som prövar om material kan delges kommissionen, inte regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!