Han är favorit när Corbyn tar farväl

Bye bye Corbyn! Hello... Starmer? Mitt i coronakrisen får Storbritannien en ny oppositionsledare, när Labour-partiets långa ledarkamp går i mål. Brexittalesmannen Keir Starmer är storfavorit.

Rebecca Long-Bailey (till vänster), Lisa Nandy (mitten) och Keir Starmer (längst till höger) kämpar om partiledarposten hos brittiska Labour. Arkivfoto.

Rebecca Long-Bailey (till vänster), Lisa Nandy (mitten) och Keir Starmer (längst till höger) kämpar om partiledarposten hos brittiska Labour. Arkivfoto.

Foto: Jane Barlow/PA/AP/TT

Politik2020-04-03 05:45

Vid lunchtid i torsdags gick tiden ut för Labourmedlemmarna att rösta om vem de vill ha som ny partiledare då snart 70-årige Jeremy Corbyn nu tackar för sig.

Resultatet från den mer än månadslånga poströstningen ska redovisas på lördagen. Coronakrisen har dock orsakat en helt annorlunda presentation än vad som var tänkt från början.

I stället för stormöte och jubel och blommor kommer vinnaren att meddelas på partiets webbplats klockan 11.45, svensk tid. Då läggs också ett förinspelat segertal ut, sedan alla tre kandidater ombetts spela in sina tal på förhand.

Splittrat parti

Klar favorit är 57-årige Keir Starmer, mångårig advokat och åklagare som engagerade sig politiskt först inför valet 2015. Efter att först ha varit Labours invandringsansvarige blev han partiets brexittalesperson från och med hösten 2016 – något som gjort honom till en välkänd person via allehanda debatter och tv-soffor.

Nu hoppas han kunna ena ett parti som slitits hårt mellan för och emot brexit, men också av anklagelser om utbredd antisemitism och en ständig strid om huruvida partiet borde gå mer åt mitten eller åt vänster.

– Vi får en chans att renovera vårt parti och vår rörelse och – viktigare än så – placera Labour där det hör hemma: vid makten. Lördag är ett stort, stort steg mot det, sade Starmer själv i ett webbsamtal med sina kampanjarbetare i torsdags, enligt nyhetsbyrån AFP.

Corona-kritik

Utmanar gör två 40-åriga kvinnor från Manchester. Rebecca Long-Bailey har också juristbakgrund och har de senaste åren varit partiets talesperson i både finans- och näringsfrågor. Lisa Nandy har varit taleskvinna för klimat och energi, men har på sistone tillhört den interna partioppositionen.

Nandy anses tämligen chanslös, medan Long-Bailey hoppas kunna skrälla med hjälp av en skarpare kritik mot regeringens hantering av coronavirusutbrottet.

– Det är viktigare än någonsin att vi nu står upp för våra värderingar om solidaritet och gemensamt ansvar. Det är oacceptabelt att vårdpersonalen tvingas sätta sina liv på spel för att de inte har tillräcklig skyddsutrustning, sade Long-Bailey i en av sina senaste kampanjfilmer på Twitter.

I uppförsbacke

Vem som än vinner kommer att få inleda sitt uppdrag i uppförsbacke. Även om det finns gott om kritik mot regeringens agerande under coronakrisen så har premiärminister Boris Johnson och Konservativa partiet en rejäl ledning i opinionen. En mätning för tidningen The Observer i förra veckan gav Tories 54 procents stöd mot bara 28 procent för Labour.

Den nya partiledaren får också räkna med att kunna eldas på av företrädaren. Jeremy Corbyn tänker i alla fall inte dra sig tillbaka, utan lovar att fortsätta vara aktiv i parlamentet.

– Jag tackar premiärministern för hans ord, men han låter som om det vore en dödsruna, sade Corbyn i sin sista debatt mot Boris Johnson i förra veckan.

– Min röst kommer inte att tystna. Jag kommer att vara kvar, kampanja, argumentera och kräva rättvisa villkor för folket, lovade Corbyn i underhuset.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel tid för när vinnaren offentliggörs.

Fakta: Valkampen hos Labour

Storbritanniens Labour-parti har hållit en medlemsomröstning från slutet av februari till i torsdags för att avgöra vem som blir ny partiledare. I omröstningen har väljarna fått rangordna de tre kandidaterna Keir Starmer (född 1962), Rebecca Long-Bailey (född 1979) och Lisa Nandy (född 1979).

För att vinna krävs minst 50 procent av rösterna. Om ingen kommer upp i den siffran räknat efter medlemmarnas förstahandsval så plockas den kandidat bort som ligger sämst till, varpå hans eller hennes andrahandsval fördelas mellan de andra två, så att en segrare kan koras.

Parallellt hålls också en omröstning om att bli biträdande partiledare. Där står kampen mellan Rosena Allina-Khan (född 1977), Richard Burgon (född 1980), Dawn Butler (född 1969), Ian Murray (född 1976) och Angela Rayner (född 1980).


Fakta: Elva män från Attlee till Corbyn

Här är de senaste 85 årens ledare för Labour-partiet:

2015–20: Jeremy Corbyn.

2010–15: Ed Miliband.

2007–10: Gordon Brown (premiärminister 2007–10).

1994–2007: Tony Blair (premiärminister 1997–2007).

1992–94: John Smith.

1983–92: Neil Kinnock.

1980–83: Michael Foot.

1976–80: Jim Callaghan (premiärminister 1976–79).

1963–76: Harold Wilson (premiärminister 1964–70 och 1974–76).

1955–63: Hugh Gaitskell.

1935–55: Clement Attlee (premiärminister 1945–51).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!