Generaldirektören presenterades på en pressträff av inrikesminister Mikael Damberg (S).
Landerholm var tidigare moderat riksdagsledamot och ordförande i försvarsutskottet. Han har även varit generaldirektör för Folke Bernadotteakademin, rektor för Försvarshögskolan samt Sveriges ambassadör i Lettland och Förenade Arabemiraten.
– En och annan ställer sig säkert frågan "varför en ny myndighet när den gamla styrelsen för psykologiskt försvar lades ned för 15 år sedan?", säger han.
– Svaret är ganska enkelt: omvärldsutvecklingen har gjort att totalförsvaret måste förstärkas. Eftersom hoten och påverkansmöjligheterna allt mer också utspelar sig på informationsarenan i syfte att påverka befolkningen och beslutsfattare, behövs en rejäl satsning på att identifiera, analysera och möta de där hoten.
Stärka motståndskraften
Myndigheten ska inleda sin verksamhet den 1 januari nästa år. Enligt instruktionen ska den "leda arbetet med att samordna och utveckla myndigheters och andra aktörers verksamhet inom Sveriges psykologiska försvar, lämna stöd till sådan verksamhet och bidra till att stärka befolkningens motståndskraft".
Sverige är i dag utsatt för informationspåverkan som kan utgöra hot mot Sverige demokrati, beslutsfattande och självbestämmande, säger Mikael Damberg, och nämner som exempel desinformation och ryktesspridning om covid-19-vaccinen och pandemin.
Detta är mycket viktigt att bemöta med korrekt information och fakta, konstaterar Damberg.
– En mycket viktig uppgift för den nya myndigheten under 2022 kommer också att vara att arbeta för att stärka samhällets förmåga att identifiera och bemöta otillbörlig informationspåverkan riktad mot Sverige i samband med de allmänna valen, säger han.
TT: Hur ska svenskarnas motståndskraft stärkas i de här frågorna?
– Framför allt kommer den nya myndigheten att arbeta genom andra aktörer. Det kan handla om kommuner och regioner, länsstyrelser, skolor. Det finns breda möjligheter för att öka medvetenheten om den informationspåverkan som Sverige kontinuerligt är utsatt för, säger Henrik Landerholm.
Signalspaning hos FRA
Den tidigare Säpochefen Anders Danielsson som utredde den nya myndigheten föreslog att myndigheten ska ha rätt att beställa inriktning på signalspaning hos Försvarets radioanstalt, FRA, och militära underrättelse och säkerhetstjänsten (Must). Om det blir så är dock oklart i nuläget.
– Vi har ju en kommande översyn av hela signalspaningsfrågan och att nu bryta ut den här frågan och hantera separat från den övergripande analysen menar jag är att gå händelserna i förväg, säger Damberg.
Myndigheten ska ha ungefär 45 anställda och kommer ha sitt säte i Karlstad, men en del av den ska även placeras i Solna. Grunden kommer att utgöras av en personalstyrka på omkring 25 personer som flyttar över från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).