I de handlingar som Socialdemokraterna har offentliggjort inför kongressen i november finns hundratals motioner från partimedlemmar och arbetarekommuner runt om i landet.
En del, bland många andra ämnen, handlar om krav på att återinföra, höja eller införa nya skatter.
Partistyrelsen i S har föreslagit svar på motionerna, och där framgår att "skatt ska betalas efter bärkraft och beskattningen av kapital bör därför öka".
Men flera skatteförslag som tidigare presenterats av Socialdemokraterna avvisas av partistyrelsen.
"Tandlös politik"
Arvs- och gåvoskatterna ska inte återinföras, det finns ingen legitimitet för dem. En höjd skatt på investeringssparkonton (ISK), som en arbetsgrupp med finansminister Magdalena Andersson tog fram i maj, föreslås inte.
Värnskatten är inte aktuell att ta ut igen och en skatt på finansiella transaktioner skulle inte fungera. Fastighetsskatt enligt den tidigare modellen kommer inte heller inte på fråga, om partistyrelsen får som den vill.
Arbetsgruppen föreslog också en miljonärsskatt, höjd skatt på onoterade aktier till den nivå som gäller för börsaktier, nedtrappade ränteavdrag och fördubblad bankskatt, förutom stramare 3:12-regler.
Det finns dock få spår av gruppens skarpa delar i partistyrelsens svar.
– Det blir ett problem när Sverige är det land i den rika världen med de snabbast ökande klassklyftorna. Då blir socialdemokratin tandlös om man avvisar alla de skatteförslag som man själv har varit med och tagit fram som skulle kunna komma till rätta med detta, säger Daniel Suhonen.
Han är chef för tankesmedjan Katalys och grundare av den socialdemokratiska föreningen Reformisterna, den överlägset största S-föreningen med 5 600 medlemmar.
"Dåligt självförtroende"
Markus Kallifatides, Reformisternas ordförande, har svårt att förstå varför partistyrelsen inte går fram med fler skarpa skatteförslag inför kongressen, men ger samtidigt två förklaringar.
– Jag ser det som en kombination av politisk övertygelse, att man tycker olika. Och att det görs dagspolitiska bedömningar av hur man ska hantera opinionen och valrörelsen, säger han.
– Jag delar varken den första eller andra förklaringen. Jag kan inte komma ifrån att vårt parti har ett ganska dåligt självförtroende.
Kallifatides påpekar att kongressdelegationen ännu inte tagit ställning till vilka ståndpunkter som ska drivas på kongressen och att han ännu uttalar sig i egen person.
Daniel Suhonen beskriver ett socialdemokratiskt "flackande fram och tillbaka", ena dagen ISK, andra dagen inte.
– Man vågar väl inte. Man talar om ojämlikheten men man gör ingenting åt den. Det är för mig oklart varför man är rädd att lyfta en diskussion om detta.
"Konstig situation"
Båda väntar sig en hård debatt om den ekonomiska politiken på kongressen som pågår i dagarna fem i början av november.
– Nu är vi i en ganska konstig situation där alla väntar på att Magdalena Andersson ska bli vald, och om hon väl blir vald så berättar hon vad hon vill göra. Några har nog trott att hon var för en beskattning av de allra rikaste. Nu är det lite oklart vad hon och partiet ska göra, säger Suhonen.
– Det kommer naturligtvis bli en debatt. Anledningen till att man avvisar de här förslagen från partiledningens sida är att det finns ett väldigt starkt tryck från medlemmar och partiorganisationerna om ekonomisk utjämning. Det kommer från många olika håll. Det är inte givet att partiledningen får igenom sin vilja här.
Stockholms partidistrikts delegationsledare Emilia Bjuggren (S) konstaterar att partistyrelsen tar vissa steg i rätt riktning.
– Men det är också väldigt tydligt att mycket av de vi föreslår avslås, som en progressiv fastighetsskatt. Det är klart att vi kommer åka till kongressen och driva frågorna som är viktiga för våra medlemmar.
Distriktet i Stockholms stad vill se ett jämlikhetsmål för att åtgärda inkomstklyftorna, vilket kan ske med en högre beskattning generellt på kapital.
– Man kan ändå se i motionerna att fler distrikt ser det behovet. Jag tror att väldigt många, även icke socialdemokrater, sett nu under pandemin vilka brister det är i välfärden efter de stora skattesänkningar som varit. Jag är glad att det finns en stor debatt, säger Emilia Bjuggren.