HĂ„rda bud för Öresund i EU:s fiskeförhandling

Kustfiskare och fritidsfiskare i Östersjön och Öresund begrĂ€nsas ytterligare om EU-kommissionens förslag till kvoter och regler för nĂ€sta Ă„r stĂ„r sig. –Vi kommer att agera för att justera och mildra effekterna, sĂ€ger nĂ€ringsminister Ibrahim Baylan (S) inför de stundande fiskeförhandlingarna.

Det kan bli Ă€nnu hĂ„rdare bud för fisket efter torsk och sill i Östersjön 2022. Arkivbild.

Det kan bli Ă€nnu hĂ„rdare bud för fisket efter torsk och sill i Östersjön 2022. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2021-10-10 06:55

Men Anders Karlsson, vice generalsekreterare pĂ„ Sportfiskarna, Ă€r inte lugnad sĂ„ hĂ€r lĂ„ngt. Det Ă€r bra att stoppet för torsk i östra Östersjön föreslĂ„s blir kvar och att laxfisket till havs minskas. Men oron Ă€r stor för vad som lagts fram för Öresund.

Blir tufft

– Vi har förstĂ„else för behovet av regleringar. Men vi vill inte sluta fiska och det blir vĂ€ldigt tuffa konsekvenser för fritids- och sportfisket och Ă€ven för yrkesfisket i Öresund, sĂ€ger Anders Karlsson.

– Det finns en risk för att yrkesfisket i Öresund slĂ„s ut, det enda hĂ„llbara torskfiske vi har haft pĂ„ slutet.

Fiskbranschens riksförbund, som företrÀder företag som tar hand om fisken i land, eller Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) ser inte ljust pÄ lÀget.

Möjligheterna att fÄ tag i rÄvara, som sill, för de anlÀggningar som finns i SkÄne och Blekinge Àr "otroligt utmanande", enligt Krishan Kent, ordförande i Fiskbranschen. Han vill se nÄgon form av förtur i fisket för bÄtar med fÄngst som ska gÄ till humankonsumtion, det vill sÀga livsmedel.

SĂ€l och skarv

Peter Ronelöv Olsson, ordförande i SFPO, anser att för mycket fokus lĂ€ggs pĂ„ kvoter och för lite pĂ„ bakomliggande faktorer som miljö och de som konkurrerar om fisken – sĂ€l och skarv.

– Även under de hĂ€r förhandlingarna mĂ„ste man ta tag i grundorsakerna. Miljö, sĂ€l och skarv mĂ„ste tas om hand pĂ„ ett vettigt sĂ€tt och forskningen mĂ„ste inriktas pĂ„ varför torsken inte mĂ„r bra och inte vĂ€xer, vi kan inte hĂ„lla pĂ„ och gissa, sĂ€ger Peter Ronelöv OIsson.

Under mĂ„ndag och tisdag den 11–12 oktober möts EU-lĂ€ndernas fiskeansvariga ministrar för den Ă„rliga uppgörelsen om fiskekvoter och regler i bland annat Östersjön. Som sĂ„ mĂ„nga gĂ„nger tidigare sker i ett lĂ€ge med ett antal hĂ„rt pressade och krympande fiskbestĂ„nd. SĂ€rskilt torsken Ă€r illa utsatt, men Ă€ven sill och strömming har problem.

Kommer att kÀnnas

Det har lett EU-kommissionen att lĂ€gga fram ett förslag som kommer att mĂ€rkas för yrkesfiskare, fritidsfiskare, fisk- och konservfabriker och samhĂ€llen i lĂ€nderna runt Östersjön. Det grundar sig pĂ„ en flerĂ„rig förvaltningsplan för fisket i Östersjön och ICES, Internationella havsforskningsrĂ„det, bedömningar om vad som Ă€r ett hĂ„llbart fiske.

"Förbudet mot riktat fiske av östlig torsk kommer att medföra stora negativa konsekvenser för svenska fiskenÀringar pÄ ost- och sydostkusten" skriver nÀringsdepartementet i handlingarna inför mötet i Luxemburg.

Även förslaget om förbud mot riktat fiske av bĂ„de torsk och sill i vĂ€stra Östersjön vĂ€ntas fĂ„ stora konsekvenser för det svenska fisket, framförallt i Öresund. Det talas om stora effekter för fritidsfiske, företag som kör turer med fritidsfiskare samt turism.

Vill mildra

– Vi stödjer kommissionens förslag. Men pĂ„ nĂ„gra punkter kommer vi att agera för att justera och mildra effekterna, inte minst för vĂ„ra kustsamhĂ€llen och vad gĂ€ller de ekonomiska och sociala effekterna för fiskarna, sĂ€ger Ibrahim Baylan.

– VĂ„r bedömning Ă€r att det finns goda förutsĂ€ttningar för det, sĂ€ger Baylan som i juni i fjol övertog ansvaret för fiskefrĂ„gor nĂ€r landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) lĂ€mnade regeringen.

Fritidsfisket och fisket efter torsk i den östra delen av Östersjön Ă€r sedan tidigare i stort sett stoppat. Nu utökas, enligt förslaget, begrĂ€nsningarna vad gĂ€ller vĂ€stra Östersjön och Öresund. OcksĂ„ sill i vĂ€stra Östersjön fĂ„r hĂ„rdare regler och kvoter.

Regeringen har, med ett undantag, stöd för sin linje i riksdagen inför förhandlingarna i Luxemburg. VÀnsterpartiet anser att regeringen borde krÀva lÀgre kvoter Àn vad kommissionen föreslÄr för strömming och sill i Bottenhavet.

V anser att det osÀkra lÀget, och bristen pÄ tillförlitliga data över bestÄnd och fÄngster borde leda till att kvoterna borde dras ned mer.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!