Hatbrott mot kvinnor kan straffas hårdare

Brott som motiveras av hat mot det kvinnliga könet kan leda till hårdare straff. Regeringen låter nu utreda en lagskärpning.

Justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.

Justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery /TT

Politik2022-02-27 17:19

Straffet för olika brott kan i dag skärpas om det begås med ett hatmotiv. Det kan vara hat mot en folkgrupp eller brott som motiveras av hat till exempel mot en ras, en hudfärg, en trosbekännelse eller sexuell läggning.

Nu tillsätter regeringen en utredning som ska ta ställning till om även kön bör läggas till.

I utredningens direktiv står att det skulle "vara en tydlig markering att brott som syftar till att kränka kvinnor på grund av deras kön inte accepteras av samhället".

Incels med flera

Regeringen bedömer att brott som riktas mot kvinnor för att de är just kvinnor påverkar kvinnors tillgång till makt och inflytande i samhället. Den pekar också på att brottslighet där offrets kön är ett motiv riskerar att få till följd att kvinnor avstår från att delta i samhällsdebatten.

Justitieminister Morgan Johansson (S) motiverar också utredningen med förekomsten av en särskild form av kvinnohat, utövat av så kallade incels, det vill säga män som lever i ofrivilligt celibat.

– Det är unga män som utvecklar ett starkt hat generellt sett mot kvinnor och som kan sluta i mycket allvarliga våldsbrott, men också trakasserier, säger Johansson.

Skydd för ungdomar

Utredare blir riksåklagare Petra Lundh och utredningen ska vara klar den 24 augusti nästa år.

Hon ska bland annat också över behovet av att stärka det straffrättsliga skyddet för ungdomar i åldern 15–17 år, särskilt när det gäller köp av sexuell handling. Det handlar bland annat om så kallad sugardejting, uppger justitieministern.

– Det kan oftast vara en väg in i prostitution och sexuellt utnyttjande, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!