Partiledarna fick själva välja ämnen att debattera i Expressens valdebatt. Moderatledaren Ulf Kristersson ville ta upp kriminaliteten som drabbar Sverige.
– Det blir inte bättre, utan värre och värre.
I år har det skett 43 dödsskjutningar vilket enligt M-ledaren inget annat land i Europa kan mäta sig med, samtidigt säger han att 1 000 unga rekryteras in i gängkriminalitet varje år.
– En socialdemokratisk regering med Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer aldrig att vända den här utvecklingen. Men det kan vi, säger Kristersson.
"Det är uppenbart"
Statsminister Magdalena Andersson höll med Kristersson om allvarlighetsgraden i utvecklingen.
– Det här hotar mycket av det vi känner i Sverige.
– Men det är uppenbart att vi måste lyssna på polisen som säger att vi måste bryta segregationen för att stoppa nyrekryteringen.
Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson framhöll att problemen med brottslighet och skjutningar inte uppstått ur tomma intet.
– Väljarna kan inte låta Magdalena Andersson komma undan efter åtta år. Nu har hon haft åtta år på sig och ändå blir det bara sämre.
Centerledaren Annie Lööf tog upp högerförslag om att kunna utvisa människor för asocialt beteende, "adhd-screeningar" i utsatta områden och "språktest för tvååringar".
– Det är som en kapplöpning mot redan utsatta människor. Vi måste ta till oerhört tuffa metoder, men de måste vara inom rättsstatens gränser.
Privatiseringar
En annan het duell som visade på partiernas olikheter var när privatiseringar skulle debatteras. Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar tryckte bland annat på utförsäljningar inom vården.
– Att lyssna på Nooshi Dadgostar är som att se på ett gammal Rederiet-avsnitt i repris. Man vet lite hur det ska gå och det är alltid ägarna som har fel, sade Annie Lööf.
– Annie Lööf måste komma tillbaka till verkligheten och kliva in på akuten, kontrade Dadgostar.
KD-ledaren Ebba Busch var snabb med att påpeka "där har du ditt regeringsunderlag, Magdalena Andersson".
"Organisationen är rutten"
När vården debatterades lyfte Busch KD:s hjärtefråga om att förstaliga sjukvården och riktade sig mot Magdalena Andersson.
– Ni har inte ett enda förslag för att hantera det här. Grundorganisationen är rutten, och ni fortsätter att försvara den.
Liberalernas och Sverigedemokraternas partiledare höll med om att sjukvården behöver en "starkare statlig styrning", medan Ulf Kristersson talade om "nationellt ledarskap".
Magdalena Andersson framhöll att regeringen ökat resurserna till sjukvården, vilket enligt henne är viktigt att fortsätta med för att personalen ska ha bra arbetsvillkor.
– Pengarna ska inte gå till statliga byråkrater.