Hjärnforskare kritisk till sänkt snusskatt

Regeringen och Sverigedemokraterna (SD) är överens om att sänka skatten på snus. Förslaget kritiseras av beroendeforskaren Louise Adermark, som pekar på flera hälsorisker och konsekvenser för samhället. Även Cancerfonden är kritisk.

Regeringen och Sverigedemokraterna (SD) vill sänka skatten på snus. Arkivbild

Regeringen och Sverigedemokraterna (SD) vill sänka skatten på snus. Arkivbild

Foto: Joakim Ståhl / SvD / TT

Politik2023-09-06 15:41

Regeringen vill sänka skatten på tobakssnus och samtidigt höja skatten på cigaretter och röktobak.

Enligt beräkningar som finansdepartementet gjort skulle en snusdosa bli tre kronor billigare och ett cigarettpaket fyra kronor dyrare.

Motiveringen från stödpartiet SD är att hälsoeffekterna av att röka är betydligt allvarligare än att stoppa en prilla under läppen.

Höjt blodtryck

Louise Adermark, beroendeforskare vid Göteborgs universitet, pekar dock på att väldigt få svenskar röker i dag. Under 2022 uppgav sex procent av befolkningen att de röker dagligen.

– Däremot så har snusanvändningen ökat kraftigt de senaste tio åren. När det gäller nikotinet som finns i snus har det en rad olika effekter på hjärta, kärl och ökad risk för typ 2-diabetes till exempel, säger Adermark.

– Så även om det är bättre än att röka finns det risker förknippade med snus och det blir en ökad belastning för sjukvården på grund av att man använder de här produkterna.

Även förhöjt blodtryck, sömnproblem och intag av cancerogena ämnen är hälsoaspekter.

"Otroligt besvikna"

Cancerfonden reagerar starkt på beskedet från regeringsunderlaget.

"Vi är otroligt besvikna på beslutet att sänka skatten på tobakssnus. Regeringens motivering till sänkningen är ett tydligt tecken på att man svalt tobaksindustrins saga om att snuset skulle vara någon sorts rökavvänjningsprodukt. Så är inte fallet."

"Regeringen behöver inse att vi inte kan göra skillnad på olika typer av tobaks- och nikotinprodukter. Inget av det här är någon hälsoprodukt, tvärtom, det är direkt skadliga produkter för hälsan och de bör regleras därefter", säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden i en kommentar.

Sponsrade studier

Snusande kan i sin tur leda till andra andra beroenden, som alkoholberoende eller rökande, visar forskning. Samtidigt är effekterna av snus ett relativt ostuderat fält eftersom det i stort sett bara finns i Sverige. Och flera svenska studier är sponsrade av tobaksbolag.

Louise Adermark menar också att regeringen köpt tobakslobbyns argument.

– Det ger en signal att vi tycker att det är okej att vi använder den här typen av produkter, och det går emot väldigt många av de hållbarhetsmål som vi har. Inte bara vad gäller global hälsa, utan också miljöaspekten av de här tobaksodlingarna som vi fortsatt stimulerar genom att sänka den här skatten, säger beroendeforskaren Louise Adermark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!