Högerextrema nära Pridetåget skrämmer ministern

Högerextrema Alternativ för Sverige (AFS) har fått tillstånd att hålla valupptakt i närheten av starten för årets Prideparad. Partiet har anklagat Pride för sexualisering av barn. –Jag tycker personligen att det känns rätt otäckt att de är där, säger jämställdhetsminister Eva Nordmark (S).

Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S).

Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S).

Foto: Maja Suslin/TT

Politik2022-08-06 07:34

Pridetåget genom Stockholms gator på lördag väntas samla omkring 50 000 i själva tåget och uppemot en halv miljon åskådare, enligt arrangören.

Starten går från Kungsholms torg på Norr Mälarstrand. En knapp kilometer därifrån i Rålambshovsparken har det högerextrema partiet Alternativ För Sverige fått tillstånd att hålla valupptakt.

AFS fick 0,31 procent av rösterna i valet 2018. De skriver på Twitter inför paraden att familjer som närvarar på valupptakten bör hålla noga uppsikt över sina barn när de rör sig i närheten av tåget, för att skydda dem mot "HBTQ-lobbyn och den vulgära sexualiseringen av barn."

"Står för något annat"

Att partiet fått tillstånd för sitt arrangemang så nära har kritiserats av Pridearrangören. Men AFS hävdar att de sökte tillstånd långt innan datumet för årets Pride var offentliggjort, samt att de sökte tillstånd på en annan plats längre bort först men fick nej.

Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark, som ska gå i tåget, vill inte recensera polisens val av plats.

– Det har vi som regering ingen synpunkt på, utan vi har förtroende för att de gör sina prövningar och bedömningar utifrån den lagstiftning vi har.

Hon tycker dock att det känns otäckt med högerextremister så nära paraden.

– Det är väl mer känslan av att de står för något helt annat än den öppenhet som vi vill signalera och som jag tycker känns väldigt viktig på lördag att manifestera: allas lika värde, för att alla har rätt att älska den de vill, vara den de är, klä sig som man vill – det frihetliga och mångfalden.

– Det är något som den här organisationen inte står bakom på det sättet, säger Nordmark.

SD portas från debatt

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S), den första öppet transsexuella personen i Sveriges regering, vill inte heller recensera valet av plats för AFS möte. Men hon kan förstå en allmän känsla i samhället.

– Jag kan förstå att människor känner en rädsla för att högerkonservativa, kanske nynazister, rasister eller andra finns generellt i samhället.

En annan diskussion som uppstått i samband med Prideveckan är att Sverigedemokraterna fortsatt portades från RFSL:s partiledardebatt på fredagen.

Varken Nordmark eller Kihlblom vill ta ställning i frågan och säger att arrangören är en självständig organisation som måste göra sina val.

Samtidigt tycker jämställdhetsministern att det är viktigt att partier får uttrycka sin värdegrund och stå till svars i debatter.

– Min allmänna utgångspunkt är att det är viktigt med den här debatten, och den kommer att ske i andra former och på andra arenor, så det är väldigt viktigt att alla partier får stå till svars och ge uttryck för sin politik. Det tycker jag är viktigt inför väljarna, säger Eva Nordmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!