Ett år har snart gått sedan mordet i Visby.
Mitt i folkvimlet knivhögg Theodor Engström psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren till döds.
Centerledaren Annie Lööf skulle just hålla en presskonferens några tiotals meter därifrån. Senare framkom att mannen hade planer på att mörda även henne – något som av rätten kom att klassas som förberedelse till terrorbrott.
I spåren av händelsen inleddes en dialog med polisen, MSB och andra aktörer om hur nästa års Almedalsvecka skulle kunna bli säkrare. Kunde dådet ha förhindrats?
En udda fågel
Tidigt diskuterades om Almedalen skulle förses med avspärrningar, säkerhetskontroller eller rentav metallbågar. Men enligt verksamhetsledaren Mia Stuhre övergavs tanken snabbt. Polisen var tydlig med att det inte var något de krävde. Många företag och organisationer som deltar under veckan ska ha framfört att "då blir det inte samma sak". Även praktiska omständigheter spelade in.
– Därför har fokus i vårt arbete varit att vi ska, så långt det går, bibehålla Almedalsveckan som den demokratiska öppna mötesplatsen för alla, säger hon.
Theodor Engström beskrevs av polisen som en udda fågel, ändå kontrollerades han inte före dådet. I efterhand är polisens kommenderingschef Fredrik Persson, som också ledde polisinsatsen förra året, självkritisk.
– Med facit i hand kan man förstås ifrågasätta det, men vi vill just inskärpa i personalen som jobbar: reagerar man på någonting, har en dålig magkänsla, ser någon som springer – det innebär att vi ska vidta åtgärder för att kontrollera personen.
"Är otroligt svårt"
Polisen har sett över sina övervakningskameror och försäkrat sig om att ha rätt kompetens på rätt ställe.
– Vi har mer fokus på alla som befinner sig i Almedalen för att hitta eventuella personer som sticker ut eller avviker från normalbilden, säger Fredrik Persson.
– Vi är väl medvetna om att det är otroligt svårt. Det kommer inte vara en lätt uppgift att sålla ut en person som kan utgöra ett hot.
Nytt för i år är ett tjugotal så kallade Almedalsvärdar. De ska stå för service och säkerhet, enligt Stuhre, och är inget substitut till polisen.
– De är tränade till att se och rapportera in om något verkar misstänksamt. Om någon glömt en väska av misstag så kan man bevaka den lite. De är inte säkerhetsvakter, utan ett par extra ögon och öron på stan.
Hon uppmanar också människor att larma om de ser någonting misstänksamt.
– Ha ögonen öppna men var inte rädd.
– Vi kan aldrig bli helt fria från den typen av människor som gjorde det som hände i somras, de finns överallt. De är inte många men de kan finnas precis varsomhelst.
Flygförbud
Precis som under förra året råder flygförbud över Gotland under politikerveckan, vilket innebär att privatflyg och drönare är förbjudna.
Tidigare år har också nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, demonstrerat i Visby men i år har arrangören inte fått några signaler om att de kommer till Gotland.
Även den högerextreme politikern Rasmus Paludan har varit på plats tidigare. Förra året besökte han veckan och försökte sätta eld på koranen men misslyckades.
Enligt Stuhre och polisen finns i dagsläget inga indikationer på att Paludan kommer tillbaka men det kan ändras med kort varsel.