Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att MSB har flera viktiga uppgifter framför sig, som att vara med i uppbyggnaden av ett nytt civilt försvar och för att stärka cybersäkerheten.
– I en tid av nya utmaningar kopplade både till klimatet och en föränderlig omvärld så fyller MSB en väldigt viktig funktion i att utveckla en generell beredskap och ett mer systematiskt säkerhetsarbete.
Petri Gornitzka har bland annat varit generaldirektör för biståndsmyndigheten Sida. I dag är hon vice chef på FN:s barnfond Unicef.
Hon börjar sitt nya jobb den 10 december.
– Det är ett omfattande uppdrag och kanske tyvärr allt mer aktuellt med de hot vi lever med, säger hon.
Presskonferens med FHM
TT: Varför är MSB en viktig myndighet?
– Därför det överordnade uppdraget är att stödja och samordna vår motståndskraft i händelser av kriser och katastrofer. Vi behöver en myndighet som ser helheten i de hot som finns. Den utvecklande rollen och handfasta rollen att släcka bränder med helikoptrar är väldigt bra att ha inom samma myndighet.
MSB har deltagit på alla presskonferenser klockan 14.00 med Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. Man har inte alltid haft så mycket att säga.
Frågan är hur Charlotte Petri Gornitzka ser på myndighetens roll under pandemin.
– Av det jag kan se så verkar det som att den rollen har utövats bra. Jag tycker också att jag hör att myndigheten är ganska ödmjuk inför att lära sig och bli tydligare i nästa händelse.
Flera myndigheter, inte minst Försvarsmakten, har arbetsuppgifter som tangerar MSB:s område. I mars 2021 beslutade också regeringen om att inrätta en ny myndighet, Myndigheten för psykologiskt försvar. Den ska inleda sin verksamhet den 1 januari 2022.
– Delar av arbetsuppgifterna har legat under MSB. De har gjort ett bra jobb, men det har funnits en bred politisk enighet i Sveriges riksdag att vi behöver en ny myndighet som fokuserar på och leder arbetet med psykologiskt försvar, säger Mikael Damberg.
– Då kommer vi att flytta både resurser och kompetens från MSB in i den nya myndigheten.
Resa till Kanarieöarna
MSB:s förre generaldirektör Dan Eliasson begärde i början av januari att få lämna sitt uppdrag efter en kritikstorm mot hans resa till Kanarieöarna under julhelgen då Sverige var mitt inne i den andra vågen av coronapandemin.
Petri Gornitzka vill inte kommentera händelsen eftersom hon inte arbetade i Sverige då och endast har läst om den i tidningarna.
– Sedan vet jag att väldigt många människor ställdes inför svåra val. Jag har all respekt för att vi är förebilder i de här rollerna och att det är viktigt, men jag vill faktiskt inte kommentera det.
Mikael Damberg anser inte att Eliassons agerande har skadat förtroendet för MSB.
– Att Dan Eliasson själv tog beslut att stiga åt sidan gjorde också att han förstod hur situationen såg ut. Han tog ansvar för myndighetens anseende, säger Damberg.
TT: Känns den frågan avhandlad nu?
– Den påverkar inte mitt arbete på något sätt. Han kom fram till rätt slutsats om att han skulle stiga åt sidan, och nu har vi en ny generaldirektör som är på tillträdande.