124 fall av dödligt våld skedde i Sverige under 2020, enligt Brottsförebyggande rådets siffror. Det är 13 fler fall än året innan.
– Det är ett synnerligen allvarligt läge i vårt land, säger Anders Thornberg till TT.
– Det var väldigt höga siffror för det dödliga våldet förra året, mycket sprängningar och skjutningar, men jag tycker också det är viktigt att framhålla att det är dödligt våld mot kvinnor i parrelationer också. Det är inte bara kriminella utan det är vanliga mord också och varje människa som dödas är en för mycket.
"Sällan så många"
Rikspolischefen noterar att läget tycks ha förbättrats något sedan december förra året. Han lyfter fram det faktum att polisen fått möjlighet att läsa många kriminellas kommunikation i avkrypterade chattloggar. Han lyfter också polisens operation Rimfrost, som bedrevs mot gängbrottsligheten i början av 2020.
– Vi har sagt från polisens sida att så länge vi inkapaciterar färre än det rekryteras till brottsligheten så kommer det här att fortsätta, men vi ser ett fönster nu, ett öppet fönster. Sällan har så många styrande aktörer i kriminella miljöer suttit frihetsberövade som nu och våldsuppgörelserna minskar, säger Anders Thornberg.
Han lyfter också fram den myndighetsgemensamma insats mot organiserad brottslighet som myndigheterna bedrivit i flera år och just lämnat över en rapport om till regeringen.
Fokus på gängen
Inrikesminister Mikael Damberg (S) ser gänguppgörelser och skjutningar bakom de dystra siffrorna för 2020.
– Så här långt har 2021 börjat på en annorlunda nivå när det gäller våldet i kriminella miljöer och jag hoppas att det fortsätter, säger han.
TT: Är du inte oroad för att även annan typ av dödligt våld ökar?
– Jo, men den exceptionella ökningen de senaste tio åren har framförallt varit den gängrelaterade brottsligheten. Det är det jag tror man måste ha fokus på att få ned, säger Damberg.
– Får vi ned det så tror jag att vi kommer se en bättre utveckling också när det gäller dödligt våld generellt sett i samhället.
SD tackar fransmän
Sverigedemokraterna anser att regeringen har tappat kontrollen över det dödliga våldet. Det saknas probleminsikt, enligt partiets rättspolitiske talesperson Adam Marttinen, som kopplar ökningen dels till de rödgrönas maktövertagande och dels flyktingkrisen 2015.
"Den organiserade kriminalitetens största nederlag har möjliggjorts av fransk polis, snarare än regeringens ansträngningar över två mandatperioder", meddelar han skriftligen, med hänvisning till att den franska polisen dekrypterat kriminellas chattkommunikation.