Hultqvist: Sälj vapen till Ukraina

Sverige har skickat flera vapenleveranser till Ukraina. Nu måste regeringen ta nästa steg, enligt förre försvarsministern Peter Hultqvist (S).
–Kan man skänka vapen så kan man också exportera, säger han.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) tycker att regeringen bör ställa sig positiv till att exportera vapen till Ukraina. Arkivbild.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) tycker att regeringen bör ställa sig positiv till att exportera vapen till Ukraina. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Politik2022-11-03 11:30

Hultqvist träffade under onsdagen Ukrainas viceminister med ansvar för försvarsmateriel, Denys Sharapov.

Ministern har varit på besök i Sverige för att ha samtal med Försvarets materielverk (FMV) samt försvarsföretag som Saab, BAE Systems och Nammo.

– Det här handlar om att man vill köpa svenskt försvarsmateriel, säger Hultqvist.

Den tidigare S-regeringen hade en öppen inställning i frågan, enligt Hultqvist, och var beredd att tillåta export av vapen till Ukraina om man skulle komma till ett skarpt läge. Frågan fanns uppe i regeringskansliet men sedan kom valförlusten.

– Kan man skänka vapen ur våra förråd så kan man också exportera. Det finns ingen logik i att man inte kan göra det, säger Hultqvist nu.

Beslut från ISP

Försvarsindustrin bör öppna orderböckerna för långsiktigt stöd till Ukraina, fortsätter han. Frågan hanteras av myndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP) som har ett regelverk att förhålla sig till. Riktlinjerna gör gällande att Sverige inte exporterar vapen till länder som ligger i krig eller konflikt.

– Här är det ytterst en fråga som, om inte ISP löser den, måste kunna lyftas till regeringen för ett ställningstagande. Och då bör regeringen vara positiv, säger Hultqvist.

– Nu gäller det att alla Europas länder verkligen ställer upp och är beredda att hjälpa Ukraina.

Sverige har skänkt flera vapenleveranser till Ukraina. Senast i augusti i form av artilleriammunition till ett värde av cirka en halv miljard kronor.

Den nya regeringen har lovat att ta fram ett långsiktigt program för hur Sverige ska stötta Ukraina både militärt och i återuppbyggnaden av landet. I regeringsförklaringen står också att Sverige ska skicka mer kvalificerade vapensystem till Ukraina.

– Det kan man naturligtvis göra, men jag är inte beredd att specificera det, säger Hultqvist och understryker att Sverige redan har skickat kvalificerade vapen och ska fortsätta med det.

Archersystem

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna sade före valet att mer kvalificerade vapen innefattar artillerisystemet Archer och luftvärnsrobotsystemet RBS70. Dessa har också efterfrågats särskilt av Ukraina. Sverige har 48 Archer-pjäser varav hälften är tillgängliga för strid i dag.

Hultqvist vill inte kommentera vilken typ av materiel Sverige bör skicka, med hänvisning till att Försvarsmakten tagit fram en rapport som är sekretessbelagd.

Han understryker vidare vikten av att fortsätta hjälpa Ukraina.

– Kriget har hela tiden eskalerat i sin grymhet och ondska. Just nu använder man missilsystem och drönare för att skjuta och förstöra civila mål. Det är en typ av terrorkrigföring som är oerhört allvarlig. Det visar karaktären på regimen i Moskva, säger han.

– Det är väldigt viktigt att man stoppar ryssarnas krig och hjälper ukrainarna att bekämpa dem, vilket vi gör. Det handlar om att Ryssland inte ska få möjligheter att sprida kriget och att påverka vår suveränitet och frihet.

Fakta: Sveriges vapenstöd

Sverige har skänkt försvarsmateriel till Ukraina i sju olika stödpaket.

Det sjätte militära stödpaketet bestod i en utbildningsinsats. Svenska instruktörer grundutbildar just nu ukrainska soldater, i Storbritannien.

Det sjunde svenska stödpaketet bestod av artilleriammunition till ett värde av cirka 500 miljoner kronor. Artilleriammunitionen är kompatibel med de artillerisystem som finns på plats.

Tidigare har Sverige bland annat skickat pansarskott, minröjningsutrustning, pansarvärnsvapen, kulsprutor, sjömålsrobot 17, skyddsvästar och fältransoner.

Försvarsmakten och Försvarets materielverk lämnade den 25 oktober en rapport till regeringen om hur Sverige kan stödja Ukraina militärt på kort och lång sikt.

Den nya regeringen har lovat att ta fram ett långsiktigt program för hur Sverige ska stötta Ukraina både militärt och i återuppbyggnaden av landet. I regeringsförklaringen står att Sverige ska skicka mer kvalificerade vapensystem till Ukraina.

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!