Inga skadade svenskar i fängelsebrand i Iran

Inga utländska medborgare eller personer med dubbla medborgarskap ska ha skadats efter helgens brand i Evinfängelset i Teheran. Det uppger utrikesminister Ann Linde.

Bild från Evinfängelset efter branden, publicerad av den regimtrogna nyhetsbyrån Mizan.

Bild från Evinfängelset efter branden, publicerad av den regimtrogna nyhetsbyrån Mizan.

Foto: Regimtrogna nyhetsbyrån Mizan via AP/TT

Politik2022-10-18 08:09

Efter det att en brand i lördags utbrutit i det ökända Evinfängelset i den iranska huvudstaden Teheran har man från svenskt håll, tillsammans med ytterligare länder, intensivt arbetat för att försöka få information om tillståndet för de egna medborgare som sitter fängslade på platsen.

Enligt ett uttalande från utrikesminister Ann Linde, som under måndagen deltog i den avgående regeringens sista EU-möte, finns inte några rapporter om att svenska medborgare ska ha skadats, vare sig i branden eller under den skottlossning som enligt vittnesmål ska ha utbrutit efteråt.

– Vi kontaktade via EU utrikesdepartementet i Teheran. Och vi fick försäkran om att inga utländska medborgare eller med dubbla medborgarskap hade skadats eller blivit berörda av händelserna i Evinfängelset, sade Ann Linde till TT.

Dödsdömd svenskiranier "okej"

Svenskiraniern Ahmadreza Djalali, som 2017 dömdes till döden, anklagad för spioneri för Israels räkning, är en av de tusentals som sitter fängslade i det ökända fängelset i den iranska huvudstaden. Enligt hans hustru Vida Mehrannia, som länge svävade i ovisshet kring vad som hänt maken, uppges den svensk-iranske läkaren och forskaren vara oskadd efter lördagens händelser.

– Han sitter i fängelset, men på en annan avdelning och drabbades inte (av branden). Han är okej, säger hon till Expressen.

Ökänt fängelse

I Evinfängelset hålls oppositionella, intellektuella och ledande regimkritiker tillsammans med personer som har anklagats för spioneri eller förräderi – ofta efter summarisk rättslig prövning.

Enligt uppgifter från den iranska regimen ska åtta fångar ha dödats och över 60 personer ha skadats efter lördagens händelser – som följde på stora demonstrationer runt om i Iran och ytterligare konfrontationer med landets säkerhetsstyrkor.

Fakta: Anklagas för samröre med Mossad

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk och svensk medborgare. Han har bott i Sverige med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien, och hade före medborgarskapet permanent uppehållstillstånd i Sverige. Djalali disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.

Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i Iran. Han hade vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.

I oktober 2017 sade den allmänne åklagaren i Teheran, utan att uttalat nämna Ahmadreza Djalali, att den "svarande" hade haft flera möten med Mossad (Israels underrättelsetjänst) och gett dem känslig information om Irans militär- och kärnkraftsanläggningar i utbyte för pengar och uppehållstillstånd i Sverige. Djalali dömdes till döden.

Den 26 december 2017 inledde Djalali en hungerstrejk, sedan myndigheterna försökt att tvinga honom att skriva under ett erkännande om att han är spion.

Det bevis som anförs mot honom är ett erkännande som påstås ha tvingats fram under hot.

Källa: Amnesty Sverige

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!