I början av augusti presenterade klimat- och miljöministern regeringens planer för satsningar på ny kärnkraft. Den stora nyheten blev att regeringen ser att ny kärnkraft motsvarande minst tio konventionella reaktorer behöver tas i drift under 2030- och 40-talen.
Det är en förutsättning för att klara Sveriges förväntade, fördubblade elbehov, uppgav ministern.
Ett pressmeddelande skickades ut, men det har nu tagits bort och ersatts av ett nytt där målet om tio reaktorer inte finns med.
– Analysen som hon gjorde vilar inte på något, säger en källa på regeringskansliet till Aftonbladet.
Ren matematik
I en skriftlig kommentar uppger dock Daniel Westlén, statssekreterare hos Pourmokhtari, att uttalandet om tio reaktorer är "förankrad regeringspolitik sedan länge". Tidöavtalet anger att Sverige kommer att behöva minst 300 terawattimmar år 2045.
"Hälften av detta kommer att behöva vara planerbar elproduktion. Det är ren matematik att det innebär ökad elproduktion motsvarande tio konventionella kärnkraftsreaktorer", säger han.
Varför pressmeddelandet byttes ut kommenteras inte.
Efter turerna KU-anmäler Miljöpartiet klimat- och miljöministern.
"Det är helt grundläggande att svenskarna ska kunna lita på att ministrar inte far med osanning, vare sig om fakta eller om vad som är regeringens politik", säger MP:s Linus Lakso i en skriftlig kommentar.
Just nu pågår arbetet med regeringens energiproposition. Bland annat kommer det då att klargöras vad som gäller för energiproduktionen, med olika energislag. Arbetet med propositionen leds av energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).