På fredag ska Stefan Löfven presentera en ministerlista inför riksdagen och därefter går den nya regeringen över till Slottet för en skifteskonselj under närvaro av kungen och kronprinsessan.
Vilka Stefan Löfven får sällskap av under den korta promenaden återstår att se, men så särskilt stora förändringar är inte att vänta med bara ett drygt år kvar till ordinarie riksdagsval. S-ledaren är dessutom känd som en försiktig general på det området, påpekar de statsvetare som TT talat med.
– Jag skulle bli förvånad om det blir många och stora förändringar, Stefan Löfven har varit ganska försiktig med ommöbleringar tidigare. Andra statsministrar har haft en annan taktik. Göran Persson var väl mästaren på det området, men samtidigt är det ju ett naturligt tillfälle nu att göra de ändringar som man önskar, säger Andreas Johansson Heinö, statsvetare och förläggare vid den borgerliga tankesmedjan Timbro.
Chans att toppa laget
Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola, är inne på samma spår:
– Hade du frågat mig för några dagar sedan skulle jag ha sagt att det inte blir några förändringar, i dag är jag inte riktigt lika säker. Det är svårare att göra förändringar ju närmare ett val man kommer, nu har han ju ett unikt läge att toppa laget inför valrörelsen om ett år.
– Men Stefan Löfven är inte så mycket för dramatiska förändringar. Det har ju i huvudsak varit Miljöpartiet som bytt ut ministrar.
Efter att ha lyssnat på partisekreterare Lena Rådström Baastad Almedalstal tycker sig Marja Lemne ana en viss återgång till traditionell socialdemokrati.
– Om det nu är så att det på allvar är en sväng åt vänster på gång så kanske man ska passa på och möblera om och sätta in några som representerar den falangen i partiet. Det kan också vara svårt för en del ministrar som lojalt följt med i den nyliberala svängen i och samarbetet med Liberalerna och framför allt Centerpartiet, säger hon.
Läge för nystart
Varken Andreas Johansson Heinö eller Marja Lemne vill peka ut någon särskild minister som de tror "hänger löst".
– På de tunga posterna vill Löfven ha kvar det laget han har, men det kan ju vara så att han är missnöjd med hur en position har fungerat eller någon minister önskar att bli befriad från sitt uppdrag. Då kan han ta tillfället i akt, det blir större dramatik om man stuvar om under en löpande mandatperiod. Nu är det ju lite av ett nystartsläge, säger Andreas Johansson Heinö.
Däremot tror båda att det blir svårt för Jennie Nilsson att göra snabb comeback på landsbygdsministerstolen.
– Där är det väl troligt att det kommer en ny person. Det fanns ju reaktioner på hennes sätt att avgå och det hade nog väckt frågor om hon kommer tillbaka direkt, tror Andreas Johansson Heinö.
– Det tror jag skulle vara lite olyckligt att bara lyfta in henne på den platsen igen. Då framstår det mer eller mindre öppet att det var ett manipulativt drag för att rädda segern så att säga, det kommer att sticka i ögonen, säger Marja Lemne.