Ingen märkbar förändring bland väljarna

En dryg månad efter valnatten ligger opinionsläget bland väljarna i princip kvar oförändrat, enligt en Sifomätning Svenska Dagbladet låtit göra.

Johan Pehrson, Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson och Ebba Busch kan sitta lugnt i båten enligt den senaste Sifomätningen.

Johan Pehrson, Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson och Ebba Busch kan sitta lugnt i båten enligt den senaste Sifomätningen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2022-10-15 08:00

Opinionsmätningen gjordes mellan den 3 och 13 oktober, alltså innan fredagens överenskommelse mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna presenterades.

I mätningen backar Ulf Kristerssons regeringsunderlag marginellt till 48,9 procent. I riksdagsvalet fick M, KD, L och SD 49,5 procent. Oppositionspartierna S, V, MP och C får i mätningen just 49,5 procent, en uppgång från valresultatet 48,8 procent.

Översatt i mandat hade opinionsmätningens resultat inneburit grönt ljus för en Magdalena Andersson-ledd regering – men skillnaden från valnatten är så liten att det ryms inom felmarginalen, skriver SvD.

De enda partierna som gör en nämnvärd resa i opinionen jämfört med valresultatet är Socialdemokraterna, som ökar med 1,5 procentenheter till 31,8 procent, och Centerpartiet som backar 0,9 procentenheter till 5,8 procent.

Sifos opinionschef Toivo Sjörén tror att det stabila opinionsläget kan rubbas inom kort.

– Det är först nu, genom regeringsförhandlingarna och senare budgeten, som folk kan börja reagera på något som verkligen händer, säger han till SvD.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!