Ingen oro för strålning från Ukraina

En eventuell kärnkraftsolycka i Ukraina bedöms inte kräva några skyddsåtgärder i Sverige.
–Ni kan sluta köpa jodtabletter, säger miljöminister Annika Strandhäll (S).

Sarkofagen på det havererade atomkraftverket i Tjernobyl. Bild från 2021.

Sarkofagen på det havererade atomkraftverket i Tjernobyl. Bild från 2021.

Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Politik2022-03-21 12:43

Hon höll på måndagen en pressträff för att lugna alla som är oroade för radioaktiva utsläpp om något inträffar på Ukrainas atomkraftverk efter Rysslands militära angrepp.

Enligt Strandhäll har många oroade hört av sig till regeringskansliet. Dessutom har det rapporterats om att människor köper jodtabletter.

– De kommer inte ha någon effekt om det är en olycka i Ukraina, säger Strandhäll.

Hon tycker att allmänheten i Sverige kan känna sig mycket lugn.

Långt borta

I Ukraina finns fyra aktiva kärnkraftverk med sammanlagt 15 reaktorer i drift: Zaporizjzja med sex reaktorer, Yuzjnoukrainsk med tre, Chmenitskij med två och Rivne med fyra. Där finns också det härdsmältedrabbade kärnkraftsverket i Tjernobyl, vars sista reaktorer togs ur drift år 2000.

Zaporizjzja och Tjernobyl står i dag under rysk kontroll

Strålsäkerhetsmyndigheten SSM:s generaldirektör Nina Cromnier, pekar på att samtliga anläggningar ligger mellan 80 och 150 mil från Sverige. Enligt internationella principer behöver aktiva skyddsåtgärder vid en olycka vidtas inom ett avstånd på maximalt 10 mil.

– Därmed är det inte aktuellt med någon av de här aktiva åtgärderna, varken utrymning, inomhusvistelse eller jodtabletter, i Sverige om det skulle ske ett utsläpp i Ukraina, säger Cromnier.

– Avståndet är helt enkelt så stort att det här inte har någon funktion.

Inte som Tjernobyl

I samband med Tjernobylolyckan 1986 kom radioaktiva utsläpp långt upp i atmosfären och spreds därmed lång väg.

– Det skulle man inte kunna se om det skulle vara en olycka på någon av de nuvarande kärnkraftverken i drift, säger Cromnier.

De har en annan konstruktion än Tjernobyl och är, enligt henne, betydligt säkrare.

I Tjernobyl förvaras i dag använt kärnbränsle för avkylning i bassänger. Det bränslet är, enligt Cromnier, så pass gammalt och avklingat att om avkylningen försvinner så blir utsläppen begränsade till ett "väldigt nära område".

– Bombas bassänger så blir det självklart en allvarlig situation lokalt, men det ger inga utsläpp på de större avstånden, säger Cromnier.

Hon tillägger att Sverige har 28 nationella fasta mätstationer och 90 regionala mätstationer runt kärnkraftverk i landet, samt tillgång till mätdata från stationer i 39 länder i Europa nästan i realtid.

– Därmed kan man väldigt snabbt fånga upp eventuella höjda strålningsnivåer, säger Cromnier.

Hon påpekar också att säkerhetssystemen i Ukrainas kärnkraftverk är i funktion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!