Sverige får vaccin genom EU-ländernas gemensamma upphandling. Under torsdagen kunde regeringen meddela att ett nytt avtal godkänts med företaget Moderna på 3,6 miljoner doser under andra halvåret 2021.
Statsminister Stefan Löfven (S) har beskrivit EU-upphandlingen som enastående och en framgång för samarbetet.
Men vaccinationstillverkningen har haltat och leveranser uteblivit.
"Vaccin ligger inte och väntar"
I Tyskland tecknade politiker i september förra året ett eget bilateralt vaccinavtal med Pfizer/Biontech om 30 miljoner doser. Hälsodepartementets talesperson Hanno Kautz upprepade detta på en presskonferens i januari och framhävde att Tyskland kommer att få 90 miljoner doser från Pfizer/Biontech 2021 – 60 miljoner genom EU-upphandlingen och 30 miljoner enligt det egna avtalet.
Men att teckna sådana avtal är inget som Sverige överväger.
– Det är inte aktuellt att Sverige skulle göra det, säger socialminister Lena Hallengren till TT.
Man ska inte tro att det finns vaccin som ligger och väntar som det bara är att ringa och beställa, fortsätter hon.
– Det är ju tvärtom så att alla vaccin som produceras tecknas det avtal om. Det som gör att vi kan få fler doser och mer vaccin det är ju helt enkelt att det byggs produktionsanläggningar, att man uppgraderar dem och att leveranserna till det samlade EU ökar.
Sabuni: Måste ha plan B
Hos svenska politiker finns en vilja att se över om Sverige borde upphandla vaccin på egen hand.
Liberalernas ledare Nyamko Sabuni sade att regeringen måste ha en plan B och nämnde Tyskland som exempel. Hon menar att EU pressat priset på vaccin men att det är säljarens marknad, och länder som erbjuder mer pengar kan teckna egna avtal.
– Det vi förlorar för varje månad vi inte är vaccinerade är så mycket mer än vad det någonsin kommer att kosta att vaccinera varje individ i Sverige, sade Sabuni under onsdagen.
Även M-ledaren Ulf Kristersson har velat se en upphandling utanför EU och varnat för att Sverige har lagt alla ägg i samma korg.