Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó säger att Turkiets beslut inte förändrar någonting.
"Vår situation har inte förändrats alls. Det ungerska parlamentet är det självständiga parlamentet i ett självständigt land, så det kommer att ta ett självständigt beslut i frågan", säger han enligt talespersonen Zoltan Kovacs.
Anamaria Dutceac Segesten, statsvetare och lektor i Europastudier vid Lunds universitet, pekar på att det tog lång tid innan Ungern gav några officiella kommentarer.
– Ungern verkar ha tagits på sängen, det känns inte som att Erdogan har informerat om sitt beslut på förhand, säger hon.
Erdogan har visat viss maktutövning över Ungern här, menar hon.
Skjuter fram omröstning
En annan faktor är att Ungern nu verkar skjuta fram omröstningen om Sveriges Natoansökan till veckan med start den 6 november.
Ungern har hela tiden sagt att man inte kommer att vara det sista landet att ratificera Sverige, men Dutceac Segesten är inte helt säker på att det beskedet håller.
– Jag kan inte säga att det garanterat blir så. De sade det för länge sedan och man kan ursäkta sig på olika sätt.
– De sade det också för att vara en pålitlig partner inom Nato och även inom EU.
Det var på måndagen som det turkiska presidentkansliet meddelade att den Svenska Natoansökan nu går över till det turkiska parlamentet. Något datum för när beslut tas är inte satt.
Skakade han med Putin
Samtidigt anser Dutceac Segesten inte att Sverige behöver oroa sig alltför mycket om vad Ungern ska hitta på. Ungern har haft symboliska krav på Sverige förut, länderna har inget att förhandla om.
I förra veckan sågs visserligen Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Rysslands president Vladimir Putin i Kina och skakade hand, men de behöver inte ha pratat om Sverige.
– Jag tror att de ser det som en fråga om tid, de ser inte att det är en fråga som de kan ändra på. Jag tror också Ryssland inser att Sveriges medlemskap i Nato inte är lätt att fördröja i all evighet.
– Jag tror fortfarande att det kan gå väldigt fort. För Finland var det bara tre dagar mellan Turkiet och Ungern, så det kan gå fort om det finns politisk vilja, säger Anamaria Dutceac Segesten.