Intern strid i Nyans – grundaren utmanas

Partiet Nyans skakas av en intern strid, bara några månader efter att man vunnit fullmäktigemandat i flera kommuner. Nästa helg hålls en extra kongress, där grundaren Mikail Yüksel utmanas om uppdraget som partiledare.

Mikail Yüksel, partiledare i Nyans, i Malmö under valrörelsen.

Mikail Yüksel, partiledare i Nyans, i Malmö under valrörelsen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2022-12-05 12:18

Nyans satsade i valet på att vinna röster i områden med många invandrare, särskilt muslimer. Kamp mot islamofobi och rasism var en av Nyans huvudfrågor, förstatligande av skolan en annan. Partiet fick kommunala mandat i Botkyrka och Landskrona.

Men nu hotas partiledaren Mikail Yüksel av intern opposition. Inför extrakongressen har det tagits fram en rapport som ska ligga till grund för att utesluta Yüksel ur partiet, skriver Göteborgs-Posten.

– Det är en löjligt komisk rapport, framtagen av en okunnig person. Jag har läst den och jag skrattar bara, säger Mikail Yüksel till tidningen.

Yüksel anser att anklagelserna mot honom är långsökta, och tonar ner uppgifterna om en konflikt i partiet.

Utmanaren heter Sead Busuladzic och sitter i Landskronas kommunfullmäktige. Han anser att partiet varit för toppstyrt och är kritisk till hur vissa frågor hanterats. Dit hör bland annat desinformationskampanjen om att socialtjänsten kidnappar barn till muslimska föräldrar.

– Socialtjänsten är en väldigt känslig fråga, säger Sead Busuladzic till tidningen och framhåller att partiet inte velat delta i någon kampanj för att skada Sverige.

– Vi har bara lyft upp frågan för att den ska utredas så att man kan skapa förtroende till myndigheten, tillägger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!