"Jag beklagar att mitt parti väljer att vika sig för trycket utifrån. Jag beklagar att mitt parti satte mig i en position som tvingade mig att välja mellan partiet, mitt folk och min familj", skriver Jamal El-Haj.
Han har fått kritik för att han deltog vid den Europeiska palestinska konferensen i Malmö den gångna helgen, trots att partiledningen avrått, och det har lett till krav från riksdagsledamöter på att Jamal El-Haj bör lämna sin plats i riksdagens utrikesutskott.
Får konsekvenser
– Det utfärdades en avrådan från att delta och han valde att delta. För mig som gruppledare är det viktigt att det får konsekvenser, säger Lena Hallengren till TT efter att ha haft samtal med ledamoten.
– Jamal kommer att pausa sitt suppleantuppdrag i utrikesutskottet åtminstone resten av det här året, sedan får vi se, säger Hallengren.
Pausen gäller också andra suppleantuppdrag, som i riksdagens delegation till OSSE. Men han kommer att sitta i riksdagen och exempelvis delta i voteringarna. Det handlar inte om en paus från uppdraget som riksdagsledamot.
Partiledaren Magdalena Andersson säger till TT att beslutet om pausen är en väl avvägd åtgärd. Någon grund för uteslutning finns inte, anser hon.
– Det är viktigt att understryka att Jamal vid många många tillfällen varit väldigt tydlig med sitt avståndstagande från Hamas, säger Andersson.
– Nu gav partiet en tydlig rekommendation, då behöver det få konsekvenser om man inte följer den. I och med att vi hade olika uppfattningar som ligger nära utrikesutskottet är det lämpligt att han tar en time out.
Jamal El-Haj anser att han deltog i konferensen som svensk-palestinier och hade lagt ifrån sig den socialdemokratiska rosen hemma på hyllan. Men det går inte att dela sina roller på det viset, enligt S-ledningen.
– Jag har mycket stor förståelse för att han som palestinier känner väldigt mycket för att få vara i ett sådant här sammanhang och möta landsmän. Men en socialdemokratisk riksdagsledamot är alltid en socialdemokratisk riksdagsledamot, det gäller mig, det gäller Jamal och de 105 andra, säger Hallengren.
– Det fanns tveksamheter kring konferensen, och det var där vi gör olika bedömningar, säger Hallengren.
Beklagar beslutet
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet avrådde just före konferensen företrädare som hade haft planer på att närvara från att delta. De drog sig ur när det kom uppgifter om att tillställningens ordförande Amin Abu Rashid pekats ut som ledare för Hamas, av EU stämplat som terrororganisation. Jamal El-Haj finns på bilder med mannen på konferensen.
I inlägget på Facebook skriver Jamal El-Haj.
"Jag kan inget annat än att beklaga partiets beslut. Mitt deltagande på den europeiska palestinska konferensen i helgen var icke förhandlingsbart givet mitt identitetsskapande och folkrätten".