Jämtlands landshövding lämnar sitt uppdrag

Jämtlands landshövding, den tidigare C-politikern Jöran Hägglund, lämnar sitt uppdrag för ett nytt jobb som generaldirektör på Regeringskansliet. Anledningen är enligt Hägglund hans sviktande hälsa.

Jöran Hägglund tillträder en ny tjäst som generaldirektör på Regeringskansliet. Arkivbild.

Jöran Hägglund tillträder en ny tjäst som generaldirektör på Regeringskansliet. Arkivbild.

Foto: Erik Mårtensson / TT

Politik2020-11-18 15:25

Jöran Hägglund har tidigare varit statssekreterare åt Maud Olofsson, och har sedan 2014 haft uppdraget som Jämtlands landshövding. Bara ett drygt halvår sedan hans förordnande förlängdes, lämnar han uppdraget.

Enligt Hägglund är anledningen till att han lämnar sitt uppdrag att han under sommaren fått problem med hälsan. Hägglund ska från och med den 1 december i stället jobba som generaldirektör på Regeringskansliet.

Det senaste året har Östersunds-Posten rapporterat om omfattande missnöje inom länsstyrelsen i Jämtland. Flera anställda har vittnat om bristande arbetsmiljö, kränkande särbehandling, och brist på förtroende för länsstyrelsens ledning. Arbetsmiljöverket har inlett en tillsyn av verksamheten, som tidigarelades på begäran av länsstyrelsens huvudskyddsombud.

Men enligt Hägglund har hans beslut inget att göra med rapporteringen i lokala medier, utan med att hans sviktande hälsa försvårar hans möjligheter att utföra uppdraget som landshövding på ett tillräckligt sätt.

– Jag har varit en offentlig person i 30 år och varit med om både positiva och negativa skriverier, så det har inte på något sätt spelat roll i det här, säger Jöran Hägglund på en digital pressträff.

Vilka hans uppgifter på Regeringskansliet blir är ännu inte bestämt, men utgångspunkten är att de i större utsträckning ska kunna utföras från hemmet.

– Jag brukar tänka att jag är som potatis, jag går att använda till det mesta, säger Hägglund.

Anställningen är fram till den 31 juli nästa år. Därefter planerar Hägglund, då 62 år gammal, att gå i pension.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!