Järvaveckan startade 2016 som ett alternativ till politikerveckan i Almedalen på Gotland. Syftet är att minska avståndet mellan medborgare, politiker, myndigheter och företagsledare.
Alla partiledarna deltar med undantag av Jimmie Åkesson (SD). Först ut i år blev Johan Pehrsson (L).
"Något större"
Den dansksvenske högerextremisten Rasmus Paludan hade ansökt om tillstånd för allmän sammankomst i närheten av Spånga idrottsplats där talen hålls. Samma upplägg som i påskas ledde till våldsamheter i Linköping, Norrköping, Örebro och Malmö – något som L-ledaren ägnade en stor del av sitt tal åt.
– De våldsamma påskupploppen handlar om något större. Bortom integrationsarbetet ser vi något annat växa fram, det jag kallar separatism.
– Det är krafter som vill kontrollera delar av befolkningen som bor i Sverige och separera människor från vår livsstil och samhället i övrigt.
Det som hände visar på vikten av att kämpa för vilket Sverige vi ska ha i framtiden, slår han fast.
Våldets rötter
Johan Pehrson talar om "enklaver med parallella rättssystem". Det finns över 60 stadsdelar där gängkriminella och fundamentalister tar över och tusentals ungdomar rekryteras till våldet, enligt honom.
Som ammunition i "kampen mot separatisterna" upprepar Johan Pehrson några punkter i Liberalernas program Förortslyftet, som lades fram i fjol och handlar om att Sverige inte ska ha utsatta områden 2030.
– Det krävs en social mobilisering, sammanfattar han.
Senare på onsdagen är turen kommen till Ebba Busch (KD).
Järvaveckans partiledarprogram avslutas med statsminister Magdalena Andersson (S) den 4 juni.