”Den svenska insatsen i Afghanistan, inklusive evakueringsarbetet, ska utvärderas. Detta är standardförfarande efter avslutade insatser" skriver utrikesminister Ann Linde (S) i en kommentar till TT.
Hon tillägger att "former och omfattning för det fortsatta arbetet bereds för närvarande i Regeringskansliet.”
Nöjer sig inte
Kerstin Lundgren, Centerpartiets talesperson i utrikesfrågor, nöjer sig dock inte med mindre än en parlamentarisk utredning. Hon befarar, efter Ann Lindes och försvarsminister Peter Hultqvist möte med det sammansatta försvars- och utrikesutskottet i riksdagen, att regeringen har andra planer.
– Som jag uppfattar det vill Försvarsmakten göra sin utvärdering och UD en, men vi har varit i Afghanistan i 20 år, vi behöver ha en bred genomlysning, säger Kerstin Lundgren.
Moderaternas talesperson, Hans Wallmark, kräver också en bred, samlad utvärdering som omfattar biståndspolitik, civila insatser samt militära.
Bara dagar före talibanernas intåg i Kabul och den brådstörtade evakueringen av svensk ambassadpersonal gav UD bilden att det inte var omedelbar kris och att avsikten var att stanna kvar tillsvidare. Men regeringen, liksom många andra länder, togs på sängen av utvecklingen.
Ett antal personer som före 2014 hade varit lokalanställda av Försvarsmakten i Afghanistan, och som Sverige hade för avsikt att evakuera, är kvar i landet. Men omkring 1100 personer evakuerades, bland dem många som fick kvotflyktingsstatus, under en hektisk period.
Inte gett upp
– Det är ju ett arbete som vi fortsätter att hitta nya former för att genomföra, det här är ju inte avslutat, säger försvarsministern om evakueringsplaner efter mötet med utskottet.
Men oppositionen vill ha svar på om inte förarbetet kunde ha skett på mer genomtänkt sätt, under en längre period. Varför var regeringen, vad det verkar så sen på bollen, undrar de.
– Från maj sågs en utveckling, med stora framgångar för talibanerna, som inte hade setts på 20 år, säger Kerstin Lundgren.
– Fanns det signaler som stoppades på någon nivå, vi behöver något där man inte bara beskriver sitt eget agerande och försvarar sig, motiverar hon sitt krav på en parlamentarisk utredning.