Kan uteslutas ur V – ångrar inte Israelkritik

Vänsterpartiets partistyrelse har inlett en uteslutningsprocess mot en medlem sedan han kritiserat partiledaren Nooshi Dadgostar för hennes uttalanden om konflikten i Israel. –Jag ångrar ingenting, säger kommunpolitikern Björn Alling.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Arkivbild.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Politik2023-10-11 16:10

Nooshi Dadgostar fördömde Hamas attacker i Israel både på plattformen X på lördagen och i söndagens partiledardebatt.

”Fruktansvärd attack av Hamas. Mina tankar är med alla familjer som förlorat nära och kära. Våld och attacker måste upphöra. Jag fördömer alla brott mot civila och mot internationell rätt”, skrev hon.

Det föll inte i god jord hos Björn Alling, som sitter i Linköpings kommunfullmäktige för Vänsterpartiet.

"Hon måste avgå"

I ett inlägg på Facebook skrev han på söndagen: "Vår fega partiledare Nooshi Dadgostar skämmer ut oss ännu en gång. Nu med ensidigt fördömande av palestinierna. Hon måste avgå!", något som Aftonbladet först uppmärksammade.

Han skrev vidare:

”Detta krig startades och har permanentats av den vidriga terrorstaten Israel. Där ligger den grunden till allt lidande i landet. Israel som stat måste avskaffas så att ett fritt och demokratiskt Palestina kan byggas från havet till floden för alla landets invånare oavsett bakgrund”.

Nu uppger Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler för TT att partistyrelsen har inlett ett ärende om att utesluta Björn Alling.

– Anledningen till att vi påbörjat ett uteslutningsärende är att han under lång tid har visat föga respekt för partiets demokratiska processer och beslut. Nu med hans uttalanden om att avskaffa staten Israel så har läget blivit riksnyheter och väldigt skadligt för partiet, säger han.

"Träffat en öm tå"

Björn Alling säger att han är förvånad och ledsen över partistyrelsens beslut. Enligt Alling har hans citat plockats från ett internt debattforum och lyfts ur sitt sammanhang – hans krav på ett slut på allt våld togs inte med.

– Jag har varit medlem i Vänsterpartiet i 25 år. Under de här 25 åren har jag alltid kämpat för fred mellan Palestina och Israel. Jag har alltid krävt ett slut på allt våld mot civila från alla inblandade och jag har alltid påpekat att Israels ockupation är grunden till konflikten, säger han till TT.

Alling säger att han kritiserar Dadgostar för att hon lät bli att lyfta denna grund i sina uttalanden.

– Den kritiken verkar ha träffat en öm tå hos partiledningen som nu vill utesluta mig. Eller så är det min tidigare kritik mot Nooshi för hennes svek i miljö- och klimatfrågorna, att det är den kritiken som nu slår tillbaka mot mig, med Palestinakritiken som ursäkt.

Alling anser att kritiken riktad mot honom är obefogad och han kommer att kämpa emot uteslutningen.

– Jag ångrar ingenting.

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler meddelar att partistyrelsen inlett ett uteslutningsärende mot en medlen i Linköping. Arkivbild.
Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler meddelar att partistyrelsen inlett ett uteslutningsärende mot en medlen i Linköping. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!