KD-ledaren varnar för tufft valÄr

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch varnade för ett tufft valĂ„r i sitt rikstingstal. –GlĂ„porden kommer att hagla, sĂ€ger hon.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch talar vid Kristdemokraternas riksting i Norrköping.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch talar vid Kristdemokraternas riksting i Norrköping.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2021-11-12 12:16

NÀra 800 kristdemokrater trÀffas under helgen pÄ partiets riksting i Norrköping. Rikstingen Àr det första stora KD-mötet sedan pandemin bröt ut och det sista rikstinget innan valet.

DÀrför gjorde Busch sitt bÀsta för att elda pÄ partifolket inför valet.

Busch varnade för att valÄret blir tufft och för att glÄporden kommer att hagla. Hon syftar framförallt pÄ att Socialdemokraterna försöker "brunsmeta" M och KD för att de siktar pÄ att samarbeta med SD efter valet.

– VĂ„rt alternativ kommer att misstĂ€nkliggöras Ă„ det grövsta. Och det har redan börjat, sade Busch.

Enligt henne finns det ingen intern oro i partiet för vad ett samarbete med SD kan leda till. Busch uppger att det finns ett mycket starkt stöd för partiledningens linje.

DÀremot kommer mÄnga frÄgor frÄn personer utanför partiet.

Beredd att lÀmna

DÀrför vill Busch vara tydlig i talet.

– Vi gĂ„r till val pĂ„ att bilda en regering med Kristdemokraterna och Moderaterna. Punkt, sade hon.

– Vi Ă€r beredda att sĂ€tta oss i förhandlingsrummet med alla andra. Och vi Ă€r beredda att lĂ€mna det, om prislappen Ă€r för hög.

Busch uppgav efter talet att hon tror att KD kan nÄ vÀldigt framgÄngsrika uppgörelser med SD.

– Efter de samtal vi har haft kĂ€nner jag mig vĂ€ldigt tryggt med att vi kommer att hitta en vettig vĂ€g framĂ„t, sĂ€ger KD-ledaren.

Enligt henne handlar det inte bara om samarbete kring rÀttspolitik och migration, utan Àven till exempel familjefrÄgor och pensioner.

– BĂ„de SD och KD ser att Sveriges pensionĂ€rer försummas, sĂ€ger Busch.

Hon anser att mÄnga delar av SD:s pensionsförslag Àr "helt orealistiska", men tror till exempel pÄ att det gÄr att tillsammans göra det bÀttre för de sÀmst stÀllda pensionÀrerna.

DĂ„liga siffror

Det gÄr trögt för KD i opinionsmÀtningarna. DÀr ligger partiet pÄ runt 4,5 procent. Det kan jÀmföras med valresultat pÄ 6,3 procent. VÄren 2019 nÄdde dock upp till 13 procent i mÀtningarna.

Det gör att Busch kÀnner tillförsikt inför valet.

– Vi Ă€r revanschlystna, sĂ€ger hon.

En av KD:s viktigaste frÄgor inför valet Àr vÄrden. KD vill vara "Sveriges vÄrdparti" och genomföra "Ärhundradets vÄrdreform". Rikstinget ska ta stÀllning till partistyrelsens förslag pÄ en sÄdan reform.

Den handlar om att skrota regionerna, tidigare kallat landsting, och lÄta staten ta över huvudansvaret för vÄrden. Det innebÀr att staten ocksÄ ska ta över hela finansieringen.

Syftet Àr att göra sjukvÄrden mer jÀmlik över hela landet och att utnyttja vÄrdresurserna bÀttre.

Men det kommer att krÀva flera utredningar och ta minst tio Är innan en sÄdan reform skulle kunna vara genomförd. Och nÄgon politisk majoritet för en sÄdan reform finns inte i riksdagen i dag.

Att gÄ till val pÄ en lÄngsiktig förvaltningsreform som en av de frÀmsta frÄgorna Àr inte vanligt. Men Busch tror att den kan bli en valvinnare, vid sidan om till exempel Àldrepolitik, energipolitik, rÀttspolitik och en politik för "hjÀrtlandet", det vill sÀga Sverige utanför storstadsomrÄdena.

Enligt en opinionsmÀtning KD lÄtit göra sÄ tycker 6 av 10 vÀljare att staten bör ta över ansvaret för vÄrden.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!