– Genom att öka den ukrainska motståndskraften så pressar vi också fram en diplomatisk lösning på detta och fredsförhandlingar, säger partiledaren Ebba Busch.
Ukraina har kommit in med en lista till Sverige på vapen som efterfrågas. Där ingår bland annat luftvärnssystem och ytterligare pansarskott.
Tas från hemvärnet
– Som vi bedömer så kan vi avvara pansarskott, det börjar ta slut för dem. De behöver NLAW:s pansarvärnsvapen, men också Carl Gustaf-gevären. Där finns ungefär 2 000 som kommer avvecklas inom hemvärnet. De gör betydligt mycket mer nytta för att hjälpa våra vänner i Ukraina, säger Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson för KD.
NLAW innebär bland annat robot 57 utvecklat av Saab Bofors Dynamics AB för bekämpning av moderna pansarfordon.
KD vill att Sverige går samman med andra länder i EU, men om det krävs kan Sverige gå fram med ytterligare leverans på egen hand, säger Ebba Busch.
– Ja, men jag tror inte det är nödvändigt för vi ser rörelser i andra europeiska länder.
Liberalernas försvarspolitiske talesperson, Allan Widman, vill se robot 70, en luftvärnsrobot, gå iväg till Ukraina. I ett läge med hundratals ryska attacker från luften skulle det vara välkommet och viktigt, hävdar han.
– Det skulle verka återhållande, säger Widman.
Hoppas på enighet
Efter ett historiskt beslut i riksdagen den 28 februari skickade Sverige 5 000 pansarskott, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppsskydd och 135 000 fältransoner till Ukraina.
Vänsterpartiet var då enda parti att rösta emot pansarskotten.
– När vi ser att ukrainarna bjuder på detta motstånd, då kan inte Sverige säga att vi gjorde vårt den 28 februari, "vi kommer inte bistå med mer". Jag hoppas på bred enighet och tror att förutsättningarna för det är stora, säger KD-ledaren.