Omkring tusen kristdemokrater samlas i helgen i Karlstad för att ladda upp inför valet. När de så kallade KD-dagarna inleddes på fredagen presenterade partiledaren Ebba Busch partiets prioriteringar på vårdområdet, i fall man får bilda regering med Moderaterna i höst.
Hon kritiserar nuvarande och tidigare S-ledda regeringar för att visa för lite engagemang för vårdens strukturella problem.
– Reformtempot har varit väldigt lågt, säger Busch.
Hon pekar på att vårdens kvalitet och tillgänglighet varierar beroende på var man bor i landet.
– Vården har blivit lite av ett postkodlotteri, säger Busch.
Enligt KD är till exempel väntetiden för en knäprotesoperation 133 dagar i Sörmland och 497 dagar i Västmanland.
Vill höja löner
Busch pekat ut tre vårdförslag som hon bedömer är möjliga att få med redan i en borgerlig regerings första budgetproposition. Bland dem finns en statlig lönesatsning på vårdpersonal både för att garantera högre ingångslöner, men även en stabil långsiktig löneutveckling.
KD vill också se en satsning för att locka tillbaka vårdutbildad personal som slutat i vården. Ett sådant förslag drev partiet redan i början av pandemin och innebar då ett lönetillägg på 20-25 procent.
Busch är dock inte beredd att nu säga om nivån på lönetillägget ska vara så hög. Hon uppger att lönesatsningar blir en förhandlingsfråga mellan partierna.
Fler vårdcentraler
KD vill i höstens budgetproposition även se en satsning på en nationell vårdförmedling, som ska förmedla patienter i vårdköer till andra regioner där det finns ledig kapacitet. Partiet siktar också på att avsätta medel för ett kompetenscenter som fokuserar på kvinnosjukdomar och ett forskningspaket om kvinnovård.
På lite längre sikt vill KD satsa på ett "primärvårdslyft" utöver den primärvårdspropositionen från S-regeringen som nu behandlas i riksdagen. Partiet vill lagstadga en rätt till en fast namngiven läkarkontakt. De läkarna ska var och en ansvara för omkring 1 400 patienter.
KD hoppas att det tillsammans med andra satsningar ska leda till fler vårdcentraler även på mindre orter.
Partiets stora, långsiktiga mål att att genomföra "århundradets vårdreform". Den innebär att staten ska ha ansvar för vården och dess finansiering, att vården ska organiseras i sex professionellt ledda sjukvårdsområden och att direktvalda politiker på regionnivå avskaffas. Ett första steg mot det målet blir att få en eventuell borgerlig regering att tillsätta nödvändiga utredningar.