På Kristdemokraternas riksting i Norrköping fanns brett stöd för att fler åtgärder behövs för att skydda barn mot sexbrottslingar.
Rikstinget antog en motion om att utreda en lag som innebär att personer dömda för sexbrott mot barn ska kunna förbjudas att att uppehålla sig i närheten av till exempel skolor, parker, äventyrsbadhus och inomhuslekparker.
KD vill också utreda en lag som förbjuder dömda sexbrottslingar att vara på till exempel sociala medier och chattar som inriktar sig på barn.
Motionerna stöddes av partistyrelsen. KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson konstaterar att sådana lagar visserligen är väldigt inskränkande för den personliga friheten.
– Men det är förslag som vi tror, vid allvarlig och upprepad brottslighet, kan vara till skydd för barn, säger han.
Fotboja för vissa dömda
Rikstinget beslutade också att partistyrelsen ska ta fram förslag om att elektronisk fotboja ska användas på dömda pedofiler som vägrar att gå med på behandling, till exempel kemisk kastrering, efter avtjänat straff.
Däremot sade rikstinget nej till en motion om offentliga register över sexförbrytare som begått brott mot barn.
– Det vore en alltför långtgående integritetskränkning. Ett offentligt register kan användas väldigt brett, säger Carlson.
Rikstinget antog även en motion om att KD ska verka för att nödvärnsrätten ska stärkas. Partistyrelsen höll med motionären om att dagens rättspraxis innebär en alltför stor risk för att den som försvarar sig mot brott blir betraktad som brottsling.
Ett annat beslut var att KD ska verka för att återinföra brottet missfirmelse mot tjänsteman. Syftet är att göra det möjligt att bestraffa förolämpningar och muntliga angrepp på poliser.
Ingen kritik
KD har under en längre tid utvecklat rättspolitik med allt hårdare tag. Nyligen presenterades ett kriminalpolitiskt program av partiledningen med en lång rad straffskärpningar.
På rikstinget märktes ingen kritik mot partiets rättspolitik. Däremot fanns de som ville gå ännu hårdare fram.
– Det finns ett oerhört starkt stöd för kriminalpolitiken, säger Carlson.
KD siktar på att bilda regering med Moderaterna efter nästa val. En sådan regering kan komma att samarbeta med Sverigedemokraterna om bland annat rättspolitiken.
– Likheterna är större än skillnaderna, säger Carlson om de tre partiernas rättspolitik.
"Handlar om rättvisa"
Han tycker dock att KD mer än de andra betonar att skärpta straff handlar om rättvisa.
– Det är vår huvudanledning till att vi vill ha så stora straffskärpningar, säger Carlson.
Att använda långa straff för att avskräcka eller att genom inlåsning förhindra brottslingar att begå brott är inte KD:s viktigaste grund för att höja straffen, enligt honom.
– Det viktiga är att återställa rättvisan, säger Carlson.
Han anser också att KD mer än M och SD betonar stöd till familjer för att förebygga brottslighet hos unga.
Rikstinget gav starkt stöd för partistyrelsens politik även på andra områden. Bland de få frågor där partistyrelsens linje röstades ned fanns ett förslag om att KD skulle verka för att införa ett tak för hur mycket bidrag en familj kan få.
Partistyrelsens viktigaste förslag, att på sikt avskaffa regionerna och låta staten ta över ansvaret för vården, klubbades igenom utan problem.