Valmyndigheten har uppmanat alla att vara ute i god tid och i vallokalen i Hästhagens sporthall i Malmö var det kö redan från start. Först i kön stod Fredrik Jönsson, som passade att på att rösta efter att ha kört sin flickvän till jobbet.
För honom har vården och skolan varit de avgörande frågorna. Men han är inte imponerad av den svenska valrörelsen.
– De sista dagarna har det bara varit pajkastning. Jag tycker inte att det har varit särskilt hög nivå.
På Rosengårdsskolan i Malmö var det däremot ingen valrusch. Två timmar efter att vallokalen öppnade hade max tio personer gått in och röstat, enligt valarbetarna som stod sysslolösa utanför. En förklaring kan varar att ovanligt många har förtidsröstat i Rosengård det här året.
– Samtidigt brukar det vara lite lägre valdeltagande här, säger ordföranden i vallokalen, som ska se till att allt går rätt till.
Rabab Aljabir har med sig döttrarna Azra och Janat, som får följa med in i valbåset när det är dags att stoppa ner valsedlarna i kuvert. I år var det lättare att veta vad hon skulle rösta på, säger hon.
– Jag vill se fler politiker som bär slöja. Jag har inte läst på så mycket inför valet, men vi har fått mycket information där jag studerar, i vuxenutbildningen. Jag hoppas att det går bra.
Stängt i Göteborg
Vallokalen på Lindholmen i Göteborg kunde inte öppna klockan åtta på morgonen då man inte kom åt valmaterialet.
– Materialet har varit inlåst i ett utrymme. Man har inte kunnat få ut det i tid. Det är allt material som man behöver för att kunna genomföra valet. Skärmar, urna, valsedlar, kuvert, säger Frida Nowotny, valchef på Göteborgs stad, till Aftonbladet.
Vallokalen kunde öppna ungefär en timme efter utsatt tid och Frida Nowotny hoppas att det inte påverkat någon som tänkt rösta.
– Om någon som tänkt rösta gått hem på grund av det här hoppas jag de går tillbaka under dagen igen.
Ett ödesval
En liten kö ringlade från Katarina Norra skola på Södermalm i Stockholm. Förstagångsväljaren Jeanette Gunnarsson var ute tidigt. För henne är klimatet, sociala frågor och sjukvården viktigast. Hon tycker inte att politikerna alltid varit bra på att lyfta fram sina budskap.
Likt många andra ser hon årets val som något av ett ödesval.
– Det är många viktiga frågor som behöver bli svarade på.
Peter Borg hade med sig familjen när han avlade sin röst på Södermalm i Stockholm. Att rösta och ta ställning är en självklarhet för honom, däremot är det inte lika viktigt att röstandet sker på själva valdagen.
– Nej, det skulle jag inte säga. Vi bor i närheten och det var så lång kö på förtidsröstningen. Det är inte som för mamma och pappa och mormor och morfar som klädde upp sig.
Köer i Nacka
Vid tiotiden på förmiddagen började köerna ringla sig långa ut mot entrén i Skuru skolas lokaler i Nacka, där statsminister Magdalena Andersson på förmiddagen avlade sin röst.
Olle Herolf röstade även han i Nacka. Han har röstat i alla riksdagsval sedan 1968 eftersom han fyllde 21 året innan, den dåvarande rösträttsåldern.
Han tycker att frågan kring hur regeringssammansättningen kommer att se ut har gjort det svårt att bestämma sig inför årets val, men delar bilden många har av att det är ett "ödesval".
– Vi har ju fått in ett parti som har 20 procent i opinionsmätningar och de har inte alls samma värderingar som jag har.
Rimliga lösningar
Christel Andersson röstade precis som Moderatledaren i Strängnäs. De viktiga frågorna för henne är kriminaliteten, miljön och det som händer kring Rysslands krig i Ukraina.
– Det är verkligheten.
Överlag tycker Christel Andersson politikerna presenterat rimliga lösningar.
– Ja, men man kan inte få allt.
Den som står i kö till en vallokal vid stängningsdags klockan 20 kommer att få komma in och rösta, även om den officiella sluttiden har passerats.