Kommissionsförslag för minskade klyftor klara

Ökad jĂ€mlikhet och starkare ekonomi i samhĂ€llet gĂ„r hand i hand, om staten har en mer framtrĂ€dande roll i arbetet. Det Ă€r en av slutsatserna frĂ„n jĂ€mlikhetskommissionens betĂ€nkande som nu lĂ€mnats till finansministern. –Staten mĂ„ste ta tillbaka initiativet, sĂ€ger Per Molander, ordförande för kommissionen.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och JÀmlikhetskommissionens ordförande Per Molander. Kommissionens betÀnkande har nu lÀmnats in till finansdepartementet. Arkivbild.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och JÀmlikhetskommissionens ordförande Per Molander. Kommissionens betÀnkande har nu lÀmnats in till finansdepartementet. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Politik2020-08-06 17:55

För tvÄ Är sedan tillsatte regeringen en jÀmlikhetskommission för att ta fram förslag för att minska klyftorna i samhÀllet. Nu Àr betÀnkandet klart och lÀmnat till finansministern med en rad olika förslag.

– Det hĂ€r Ă€r ett enormt brett underlag. Men det viktiga som vi kan se Ă€r att det gĂ„r att stĂ€rka ekonomin i samhĂ€llet samtidigt som vi kan minska klyftorna, sĂ€ger Per Molander.

Men för att detta ska bli verklighet pekar jÀmlikhetskommissionen ut ett par omrÄden dÀr de vill se att staten gör tydliga förÀndringar.

– En röd trĂ„d vi kan se Ă€r att staten har abdikerat frĂ„n sin uppgift pĂ„ rĂ€tt mĂ„nga politikomrĂ„den, sĂ€ger Per Molander.

Tidiga insatser

Utbildning, bostÀder och integration Àr nÄgra omrÄden som kommissionen lyfter i betÀnkandet.

– NyanlĂ€nda som kommit de senaste Ă„ren hjĂ€lper det demografiska problem som funnits i Sverige med en Ă„ldrande befolkning. Men det gĂ€ller att flera insatser görs för att alla ska kunna bli etablerade i samhĂ€llet, sĂ€ger han.

Samtidigt trycker betÀnkandet pÄ hur viktigt det Àr med tidiga insatser inom utbildningen för att förhindra att ojÀmlikheter vÀxer fram. Insatser som pÄ sikt ocksÄ gynnar integrationen och bostadspolitiken.

– OjĂ€mlikheten innebĂ€r att alla resurser inte utnyttjas till fullo i landet, sĂ€ger Per Molander.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om