Regeringen vill öppna ett självständigt museum om förintelsen – och det ska ligga i Stockholm. Det skrev statsminister Stefan Löfven (S), utbildningsminister Anna Ekström (S) och kulturminister Amanda Lind (MP) på DN Debatt på tisdagskvällen.
Beslutet var en besvikelse för politikerna i Malmö som länge har kämpat för att museet ska ligga där.
– Initiativet att inrätta ett museum är väldigt välkommet, men jag är besviken på lokaliseringen. Staten går miste om en möjlighet att synliggöra många av de historiska platserna som finns här, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.
Löfven förstår
Statsminister Stefan Löfven säger att han förstår kritiken.
– Det är många som hade velat ha museet och det är förståeligt. Det är bra, det är positivt i grunden att man vill ha en museum, säger han till TT efter att han talat vid riksdagens minneshögtid för Förintelsen.
– Nu kommer vi att se till att museet är verksamt och har kontakt med föreningar och andra museer och åskådliggöra minnet runt om i vårt land, säger han.
Lättast i Stockholm
Löfven delar uppfattningen att kampen mot antisemitismen i Malmö måste föras men anser att den kampen måste föras i hela landet.
– Det avgörande skälet till att det ska ligga i huvudstaden är att vi underlättar då för fler skolklasser i hela landet. Det är lättare att åka hit än att åka från Norrland ned till Malmö, säger Löfven.
Det innebär även att regeringen gör ett undantag från tidigare löften om att förlägga statlig verksamhet utanför Stockholm.
– Vi har gjort mycket på det området, som alla vet om, inklusive medier. Men jag har lovat de överlevande att göra allt för att detta inte glöms bort, och museet är en viktig del i det och för att underlätta för så många som möjligt att komma till museet så tror vi att en placering i huvudstaden är det bästa, säger Stefan Löfven.
Historisk koppling
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) lyfter det faktum att Malmö tog emot tusentals danska judar på flykt som ett skäl för att museet borde ligga där.
Vad gäller tillgängligheten framhåller hon att den är god till Malmö. Dessutom finns det redan liknande institutioner i Stockholm.
– I Stockholm finns redan många statliga museer, men också Forum för levande historia och Judiska museet. Alla skolor och allmänheten i Stockholm, hela Mälardalsregionen och längre än så har redan en god tillgång, säger hon och fortsätter:
– Regeringen och staten har uttalat tydliga ambitioner om att bredda sin närvaro i landet, och i just den här frågan finns det en väldigt tydlig historisk koppling till Malmö.
"Talar inte emot"
TT: Samtidigt har Malmö haft problem med antisemitism. Tror du att det kan ha påverkat beslutet?
– Om man lyfter att Malmö eller Skåne skulle ha större problem så är anledningen desto större att se till att tillgängliggöra verktyg och skapa förutsättningar för att båda minnas historien och påverka framtiden, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh och tillägger:
– Jag ser inte att det argumentet skulle tala emot en placering i Malmö. Kanske tvärt om.