– Vad sjutton – kan de inte komma överens! Vad är det för dumheter?
Anita Pylvänen skakar på huvudet och lutar sig ner för att plocka upp glänsande kastanjer som börjar falla ner från träden vid ett folktomt torg i centrala Bromölla.
Under sina 59 år som kommuninvånare har hon aldrig varit med om något liknande.
– Aldrig! Jag blir så trött på dem, att de inte kan komma överens! De får lägga politiken åt sidan och bli vänner. Det här går inte.
I kommunhuset, ett stenkast från torget, har stor dramatik utspelat sig. Fram tills nu har SD regerat i minoritet med stöd av M och KD. I dag står plötsligt drygt 12 000 invånare utan politiskt styre.
"Tagen på sängen"
Efter senaste valet 2018 hamnar den nordöstskånska kommunen i rampljuset tillsammans med Hörby och Sölvesborg. SD ska vara med och styra för första gången. Bromöllas kommunalråd Eric Berntsson berättar hur han blir kommunalråd "över en natt".
Lika snabbt går det i mitten av augusti nu i år. Samma kommunalråd meddelar plötsligt att han hoppar av, med hänvisning till personliga skäl. Strax därefter följer ytterligare avhopp av flera kommunala SD-politiker.
– Jag kan säga att jag blev lika tagen på sängen som alla andra, säger Magnus Persson (SD), ordförande i kommunfullmäktige och den Sverigedemokrat som har längst erfarenhet av lokal politik i Bromölla.
Sverigedemokraterna vill inte längre leda ett minoritetsstyre. Det har inte gått att driva partiets politik, enligt Magnus Persson.
– I många frågor hade vi en majoritet emot oss.
Men ansvar har SD ändå tagit i den uppkomna situationen, understryker han.
– Jag köper inte resonemanget att vi kastat in handduken. Vi gick ganska tidigt ut och sträckte ut handen till både höger och vänster. Vi vill bilda ett brett majoritetsstyre i Bromölla kommun.
Men någon bred lösning tillsammans med de andra stora partierna har ännu inte uppenbarat sig i den lilla kommunen, som även brottas med ett underskott på över 25 miljoner.
"Kvar står vi"
Läget är tufft, samtidigt som det politiska limbot växer. I måndags aviserade även Moderaterna att man lämnar sina poster och går i opposition.
– Kvar står vi, konstaterar kommunstyrelsens vice ordförande Jenny Önnevik (S) som tillfälligt tagit över rodret i kommunen.
Hon intygar att samtal för att hitta en lösning pågår mellan partier. Samtidigt har dock Socialdemokraterna – Bromöllas största parti – redan gett SD kalla handen.
– Därför vi står väldigt långt ifrån varandra ideologiskt. Det är politik vi bedriver och en kommun vi ansvarar för och vi har olika grund att stå på. Och det borde vara lika orimligt för Sverigedemokraterna egentligen.
TT: Men som största parti – har man inte ett ansvar att knyta ihop det till sist?
– Det är klart vi har ett jätteansvar, precis som de som hoppade av styret har ett ansvar.
"Vi vet inte vem som styr"
Magnus Persson (SD) har dock inte gett upp tanken om majoritetsstyre.
– Vi har fortfarande inte stängt dörren, vi är öppna för att sitta med.
TT: Vad kan resten av landet lära sig av det här?
– Jag tror en viktigt bit att lära sig – och det är framförallt för Sverigedemokrater som sitter i många kommuner efter nästa val – att här kan man verkligen peka på hur svårt det är att styra i minoritet. Det ska jag ärligt erkänna och vi var kanske lite naiva med.
Turbulensen har onekligen satt Bromölla på kartan. De Bromöllabor som TT möter på ortens gator har svårt att hänga med i alla turer. Vem styr egentligen?
– Bra fråga, det var en bra fråga! Vi vet inte vem som styr i Bromölla, säger Denok Ahola när hon stöter ihop med TT ute på trottoaren.
– Jag vet inte vad som händer, fyller Martin Ahola i.
– Men det är viktigt att vi har ett styre. De får ta tag i det.