Kongressen välsignade Anderssons finanspolitik

Socialdemokraterna vill höja skatterna på kapital. Partiet öppnar också för att lånefinansiera till stora klimatprojekt. Men höjd fastighetsskatt och arvs- och gåvoskatt säger kongressen nej till.

Socialdemokraternas nya partiordförande Magdalena Andersson fick igenom nästan allt.

Socialdemokraternas nya partiordförande Magdalena Andersson fick igenom nästan allt.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Politik2021-11-05 20:52

En rad arbetarekommuner hade inför S-kongressen lagt förslag om ett nytt finanspolitiskt ramverk.

Stora distrikt i Stockholm, Göteborg och Malmö ville inrätta en lånefinansierad investeringsbank eller en investeringsbudget – skild från statsbudgeten. Partistyrelsen ville inte binda sig.

Det blev en kompromiss.

En efter en välsignade talarna Magdalena Anderssons nya finanspolitik som hon ska gå till val på.

– Vi ökar handlingsutrymmet om att stärka jämlikheten och bygga det gröna folkhemmet, säger Markus Kallifatides från vänsterdistriktet Stockholms stad och ordförande för S-föreningen Reformisterna.

Infrastrukturprojekt

Socialdemokraterna ska nu vara öppet för att lånefinansiera vissa strategiska infrastrukturprojekt med stor klimatnytta. Vilka projekt – om det skulle kunna handla om nya stambanor – anges inte.

– Ställningstagandet för lånefinansiering av nödvändiga klimatinvesteringar är väldigt bra politik. Det ger en socialdemokratisk regering de bästa förutsättningarna, säger Daniel Suhonen, även han från Stockholm och Reformisterna.

Inför klimat- och jobbdebatten var han mycket kritisk mot partistyrelsen och Magdalena Andersson.

Kongressen ställde sig också bakom att Sverige ska gå från ett överskottsmål till ett balansmål – ett förslag som antogs av S redan 2015. En översyn av det finanspolitiska ramverket ska tidigareläggas, nästa översyn är planerad till 2026.

Den nyvalda S-ledaren Magdalena Andersson säger att hon vill införa balansmålet så snart som möjligt.

– Något underskottsmål behöver vi inte ha, vare sig det sker öppet eller genom en investeringsbudget.

En stark skola och välfärd kommer inte med lånade pengar, framhåller Andersson.

Nej till fastighetsskatt

Partiet ska också verka för en skattereform. Fokus ligger på att höja skatten på lågt beskattade kapitalinkomster och att bredda skattebasen. Vilka skatter som ska höjas är oklart.

Förslag om att införa en progressiv fastighetsskatt, arvs- och gåvoskatt, förmögenhetsskatt och slopa rut-avdraget, sade kongressen nej till – helt enligt partistyrelsens förslag.

Många av S-talarna tackade partistyrelsen och beskrev det som att nu ska de rikaste i landet beskattas hårdare men inte småspararna.

– Det är helt fantastiskt. En applåd från oss till er, säger Jonas Cronert, socialdemokrat från Västmanland.

Den avgående näringsministern Ibrahim Baylan:

– Vi väljer inte bara Magdalena Andersson med ett stort stöd, utan vi stöder också den politiska inriktning hon vill leda partiet i. Det känns oerhört bra.

S ska även fortsätta att öka de generella statsbidragen till kommuner och regioner.

Fakta: Överskottsmål

Överskottsmålet är ett mål för den offentliga sektorns finansiella sparande. Från och med 2019 är målet att den offentliga sektorns finansiella sparande, det vill säga inkomster minus utgifter, i genomsnitt ska uppgå till en tredjedels procent av BNP över en konjunkturcykel.

Ett balansmål skulle ge regeringen mer pengar att spendera, eftersom man behöver spara mindre. Ett sådant mål skulle innebära att budgeten behöver vara i balans, i stället för att som i dag ha en viss summa pengar över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!