"Krafterna är inte enbart antisemitiska"

Det misstänkta terrordådet i Wien skedde bland annat i närheten av en synagoga. Och enligt Judiska centralrådet har hotbilden ökat i Sverige.
–De här krafterna är inte enbart antisemitiska. Det börjar med oss, men det tar inte slut med oss, säger ordförande Aron Verständig.

Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet. Arkivbild.

Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Politik2020-11-03 18:30

Fyra personer föll offer i det misstänkta terrordådet i Wien på måndagskvällen. Attacken skedde på sex platser i centrala Wien, bland annat i närheten av en synagoga.

Även om mycket kring dådet ännu är oklart har det medfört att polis finns på plats vid olika judiska intressen runtom i Sverige. Stockholmspolisen bekräftar för Sveriges Radio Ekot att bevakningen har förstärkts.

Hot mot samhället

Aron Verständig förklarar att det är samma krafter som ligger bakom hot mot judar och mer generella hot mot vårt demokratiska samhälle. Det tog fart på allvar efter en dödlig attack mot en skola i Toulouse 2012, säger han.

– Vi ser inte det här som ett specifikt hot mot oss. Ett hot mot judiska intressen är ett hot mot hela vårt samhälle – det är våra grundlagsskyddade rättigheter och vårt öppna samhälle som angrips, förklarar han.

– Vi träffar politiker och talar om detta. De lyssnar, men det finns inget robust system för skydd.

Polisen saknar resurser

Polisen saknar resurser att ha ständig bevakning på hotade objekt som synagogor, skolor och samlingslokaler, enligt Verständig.

– Polisen är på plats ibland, som nu. Vi hade helst sett att polisen kontinuerligt bevakat hotade platser.

Men staten har avsatt pengar för säkerhet och beskydd, som olika organisationer kan söka från Kammarkollegiet. Problemet är bara att pengarna inte räcker till. När pengarna tar slut är det svårt för judiska organisationer, som i första hand är inriktade på att driva sin egen verksamhet, att planera och parera för behov av säkerhet och skydd. Vakterna måste både anställas och utbildas av organisationerna själva.

– För de judiska församlingarna i Göteborg och Malmö är det ännu värre än för stora organisationer som här i Stockholm. De är mycket mindre, med bara några hundra medlemmar, säger Aron Verständig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!