Krav på Natodebatt i riksdagen

Flera oppositionspartier vill att en Natoansökan förankras i riksdagen med en debatt. –På något sätt måste man låta riksdagen bli hörd, säger Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark.

Moderaternas utrikestalesperson Hans Wallmark. Arkivbild.

Moderaternas utrikestalesperson Hans Wallmark. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2022-05-02 13:36

Regeringens säkerhetspolitiska analysgrupp höll på måndagen sitt femte möte. Målet är att ha en ny säkerhetspolitisk analys för Sverige klar till den 13 maj.

– Min bild är att vi närmar oss väldigt fort ett slut på det här arbetet, säger Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman.

Han räknar med att få se ett textutkast inom kort.

På måndagens möte deltog överbefälhavare Micael Bydén och Sveriges Natoambassadör Axel Wernhoff. Enligt Widman gick man igenom "fundamentala fakta" kring Nato.

Flera av oppositionspartiernas representanter bedömer att den färdiga analysen inte kommer att innehålla någon rekommendation om Natomedlemskap eller inte, utan snarare en beskrivning av för- och nackdelar med ett medlemskap.

– Jag tror inte att analysen kommer att landa i en slutsats, det blir mer i form av en redogörelse som Finland gjort, säger Centerns utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren.

"Ärlig debatt"

Orsaken till att oppositionspartierna inte tror att analysen kommer att dra några slutsatser om vad Sverige bör göra är att Socialdemokraterna ännu inte satt ned foten i Natofrågan. Något besked om när det sker kom inte på mötet.

Den säkerhetspolitiska analysen väntas lägga grunden för ett eventuellt regeringsbeslut om att lämna in en Natoansökan. Flera partier vill att en Natoansökan på något sätt förankras i riksdagen, även om det inte krävs ett riksdagsbeslut.

M vill att analysen läggs fram i riksdagen i form av en skrivelse från regeringen. Det skulle innebära att en debatt hålls och att partierna kan lägga motioner.

M:s utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark räknar med att S kommer att säga ja till Nato inom kort, vilket skulle innebära en stor majoritet för svenskt Natomedlemskap. Han påpekar att det inte var länge sedan majoriteten sade nej till det.

– Det är en omsvängning som förtjänar en bred och ärlig debatt som svenska folket ges möjlighet att följa, säger han.

På samma linje

Det råder brett samförstånd bland partierna om att S-regeringen inte behöver ett riksdagsbeslut för att lämna in en Natoansökan. Men det behövs ändå någon typ av parlamentarisk förankring, tycker KD:s försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson.

– Det är ju ett stort och viktigt steg. Sossarna är ju inte samma sak som Sverige, säger han.

Även Centern och Liberalerna ser gärna någon typ av förankring i riksdagen, om det inte försenar en Natoansökan.

Sverigedemokraterna vill se en så stark förankring i riksdagen som möjligt.

– Vill man uppnå nationell enighet och så mycket ansvarstagande som möjligt, ja, då vill man förankra i riksdagen och också ha en öppen riksdagsdebatt, säger SD:s utrikespolitiske talesperson Aron Emilsson.

Vänsterpartiet säger nej till Sverige i Nato och vill helst ha en folkomröstning. V:s utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling tycker att någon typ av förankring i riksdagen är ett minimikrav.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!