Krav på nytt språkrör: prata så folk förstår

Nästa kvinnliga språkrör måste vara en utomordentlig kommunikatör. Om det råder det stor enighet, visar en rundringning bland Miljöpartister som TT gjort. –Vi tar en massa fajter hela tiden men vi har varit urusla på att förklara vad vi gör och vad vi slåss för, säger biståndsministern och tidigare språkröret Peter Eriksson.

Märta Stenevi nämns ofta som en möjlig språkrörskandidat. Hon valdes till ny partisekreterare förra året, trots att hon inte var valberedningens förslag. Arkivbild.

Märta Stenevi nämns ofta som en möjlig språkrörskandidat. Hon valdes till ny partisekreterare förra året, trots att hon inte var valberedningens förslag. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery / TT

Politik2020-09-05 11:35

I knappt en vecka har medlemmar i Miljöpartiet kunnat nominera kandidater till nytt kvinnligt språkrör efter Isabella Lövin. Än så länge har det varit dåligt med kandidater som självmant sagt att de ställer upp. Den mest favorittippade – EU-parlamentarikern och tidigare kulturministern Alice Bah Kuhnke – har bestämt tackat nej. Precis som kulturminister Amanda Lind.

Trots att partiet i regeringen drivit igenom stora satsningar på klimat och miljö, och klimatfrågan får folk att demonstrera och engagera sig, så lyfter inte opinionssiffrorna. Dessutom tappar partiet förtroende i sin kärnfråga – miljö och klimat.

Partiet bortglömt

Den enkla förklaringen är att partiet har varit dåligt på att kommunicera med väljarna, anser Peter Eriksson. En annan är att mycket kraft gick till interna strider under förra mandatperioden.

Men ledningens fokus på regeringsarbetet har också gjort att partiet glömts bort.

– Man måste bonda med partiet och ha en strategi där medlemmarna känner att de är med. Det är våra lokala företrädare som ska försvara det vi gör i regeringen, säger Peter Eriksson.

Frustrationen över att inte nå ut märks tydligt när TT ringer runt till miljöpartister i kommuner, regioner, och riksdagen.

– Vi behöver en stark grön röst. Vi behöver någon som kan nå ut till de väljare som delar våra värderingar, För det är helt uppenbart att det finns fler än de som röstade på oss, säger Mätta Ivarsson, gruppledare för MP i region Skåne.

Hon skulle helst vilja ha Alice Bah Kuhnke som språkrör, men respekterar hennes nej. Flera andra nämner också Bah Kuhnke och hoppas att hon ska gå att övertala. Skälet är att de tycker att hon passar in på kravprofilen kommunikativ och entusiasmerande.

Bredda partiet?

När Per Bolund valdes till nytt manligt språkrör förra året utmanades han av Magnus P Wåhlin, kommunpolitiker från Växjö. Han lyckades få en tredjedel av rösterna och bidrog till att frågan om social rättvisa diskuterades hett på kongressen.

– Det är världens chans att nu fundera över vilket parti vi vill vara, säger Magnus P Wåhlin.

Han vill bredda partiet i fördelningsfrågor och det han kallar social rättvisa. En åsikt som hörs på flera håll när TT ringer runt.

En fråga som bubblar i partiet är den framtida migrationspolitiken. Regeringspartnern Socialdemokraterna förhandlade i somras på egen hand med borgerliga partier om åtgärder som MP absolut inte kan tänka sig. Ilskan kokade bland miljöpartisterna och på interna möten gick åsikterna isär om det är dags att lämna regeringen.

Migrationsfrågan ligger fortfarande på regeringens bord, liksom beslutet om en utbyggnad av oljeraffinaderiet Preemraff i Lysekil. Kommer regeringskansliets jurister fram till att regeringen inte kan säga nej blir det ytterligare ett bakslag för MP.

Riksdagsledamoten Rebecka Le Moine driver att partiets ena språkrör inte ska sitta i regeringen, för att kunna vara mer radikal och ha örat närmare gräsrötterna.

– Jag tror att många yngre i partiet känner att språkrören inte alltid talar för dem och för Miljöpartiets intressen, utan snarare för en regering som består av en majoritet av socialdemokrater, säger hon.

Mer aktivism

Hon vill att partiet ska bli bättre på att fånga upp aktivister i miljö- och rättviserörelsen och visa att de jobbar för samma sak. Och hon vill att partiet ska vara mer systemkritiskt.

Tanken på ett språkrör utanför regeringen är inte ny och det finns också visst stöd för det bland dem TT talar med, men förra språkröret Peter Eriksson tror inte på modellen.

– En partiledare måste kunna ta ansvar för beslut som fattas i en regering, annars blir man en outsider. Då får man ingen respekt vare sig av väljare eller i media, säger han.

Få av dem TT talar med vill peka ut en favoritkandidat. I stället nämns en rad möjliga kandidater: partisekreterare Märta Stenevi, jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, riksdagsledamöterna Janine Alm Ericson och Karolina Skog, och även Amanda Lind och Alice Bah Kuhnke som tackat nej.

Tidigare miljöministern Karolina Skog lyfts fram av Karin Svensson Smith, kommunalråd i Lund och ordförande i partiets klimatpolitiska nätverk. Hon skriver på Facebook att hon vill ha den kandidat som har tydligast klimatprofil och då hamnar hennes röst på Skog.

EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke har sagt nej till att bli nytt språkrör. Många miljöpartister tycker att hon passar bra in på kravprofilen kommunikativ och entusiasmerande och hoppas att hon ska gå att övertala. Arkivbild.
EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke har sagt nej till att bli nytt språkrör. Många miljöpartister tycker att hon passar bra in på kravprofilen kommunikativ och entusiasmerande och hoppas att hon ska gå att övertala. Arkivbild.
Fakta: Så här utses språkröret

Isabella Lövin meddelade i slutet av augusti att hon avgår som språkrör och minister när en ersättare finns på plats. Det nya språkröret kommer att väljas på en extra kongress i början av nästa år. Datum är inte spikat ännu, men det talas om januari.

Från den 2 september och fyra veckor framåt kan alla medlemmar nominera en språkrörskandidat och personer som vill ställa upp kan också anmäla att de kandiderar.

Till skillnad från andra partier har distrikten inte samma tydliga roll i nomineringsprocessen. Flera distrikt säger till TT att de kommer att uttala stöd för en kandidat först efter att nomineringstiden gått ut och det är klart vilka som ställer upp.

Valberedningen planerar för digitala utfrågningar med kandidaterna för medlemmarna i oktober och november.

Därefter kommer valberedningen att ge sitt förslag på nytt språkrör. Det måste ske senast sex veckor före den extra kongressen.

Miljöpartiet fick 4,4 procent i senaste riksdagsvalet och har ingen riksdagsrepresentant norr om Uppsala. I nästan en tredjedel av landets kommuner finns ingen miljöpartist i kommunfullmäktige.

I den senaste tidens opinionsmätningar ligger partiet nära riksdagsspärren på fyra procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om